Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis: rastas Vasario 16-osios akto originalas

2017 m. kovo 29 d. Vokietijos užsienio reikalų ministerijos diplomatiniame archyve Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis rado 1918 m. vasario 16 d. nutarimo (būtent taip vadinamas šis dokumentas) originalą lietuvių ir vokiečių kalbomis su visais dvidešimties signatarų parašais. Tiek vokiškas, tiek lietuviškas dokumentas parašytas ta pačia ranka. 

NepriklausomybesAktas vasario16Prof. Liudas Mažylis yra chemijos mokslų daktaras, 6 išradimų bendraautoris. 2007 m. jis apgynė vadybos ir administravimo habilituoto daktaro laipsnį. Nuo 1998 m. dėsto Vytauto Didžiojo universitete, Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete. Užsimindamas apie „MG Baltic“ žadėtą milijono eurų premiją tam, kas suras ir pristatys Vasario 16-osios aktą, VDU profesorius yra pareiškęs, kad „civilizuotuose kraštuose tautos relikvijomis neprekiaujama…“ ir savęs su šiuo pažadu nesieja. L. Mažylis taip pat rado ir 1917 m. gruodžio 11 d. Nepriklausomybės paskelbimo aktą, kuriuo buvo numatyta Lietuvos ir Vokietijos sąjunga. Būtent šio dokumento pagrindu 1918 m. kovo mėnesį Berlynas pripažino Lietuvos valstybingumą.

 

VDU rektorius prof. habil. dr. Juozas Augutis, sužinojęs apie atradimą, pabrėžė: „Džiaugiasi visa Lietuva, ypač Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenė, kuriai šis įvykis neatsiejama universiteto istorijos dalis. VDU vos keleriais metais jaunesnis už Lietuvos valstybę – esame beveik bendraamžiai, todėl labai simboliška, kad Vasario 16-osios akto originalą atrado būtent VDU profesorius. Mažylių šeima – gerai žinoma Kaune. Medicinos profesorius Pranas Mažylis, kurio vardu pavadinti gimdymo namai Kaune, – Liudo senelis. Profesoriaus tėvas taip pat buvo medikas. Liudo Mažylio dukra Liucija baigė politikos mokslus Londone ir šiuo metu yra tarptautinių santykių ir politikos mokslų doktorantė.

 

Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Aktą radusiam Vytauto Didžiojo universiteto profesoriui Liudui Mažyliui planuojama skirti Specialiąją nacionalinę mokslo premiją. Apie tai pranešė Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. Pasak jo, Specialioji nacionalinė mokslo premija būtų skiriama pirmą kartą šalies istorijoje. Parengta pagal „Delfi.lt“, „15 min.lt“ ir LR Seimo pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.