Gamtos mokslų ir technologijų centro steigimas

Balandžio 21 d. Šiaulių universitete buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, kuriant ir įveiklinant gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos tyrimų ir eksperimentinės veiklos atviros prieigos centrą (STEAM; angl. Science, Technology, Engineering, Art (creative activities), Mathematics) Šiaulių apskrities teritorijoje. Ją pasirašę Šiaulių universiteto, Šiaulių miesto, Šiaulių, Radviliškio, Akmenės, Kelmės, Joniškio, Pakruojo rajonų, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų, UAB „Bodesa“, UAB „Baltik vairas“, UAB „Saldva“ vadovai sutarė bendradarbiauti ir būti partneriais, t. y. sutelkti savo materialiuosius ir žmogiškuosius išteklius, siekiant sukurti ir įveiklinti mokiniams pritaikytą STEAM atviros prieigos centrą Šiaulių universitete.

 

Švietimo

Āiauli   STEAM sutarties pasira Īymas
Šiaulių STEAM steigimo sutarties pasirašymas. Iš kairės: Šiaulių miesto meras Artūras
Visockas, Šiaulių universiteto rektorius prof. dr. Donatas Jurgaitis, prorektorė prof. dr.
Ingrida Šiaulienė

ir mokslo ministerija yra priėmusi sprendimą Lietuvoje įkurti 10 gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos tyrimų ir eksperimentinės veiklos atviros prieigos centrų (STEAM) vaikams, kuriuose jie kartu su specialistais galėtų laboratorijose tyrinėti įvairius gamtos ir kitų mokslų reiškinius, patirti atradimo džiaugsmą. Vienas iš tokių centrų bus įkurtas Šiaulių universitete. Čia bus įrengtos inžinerijos, biologijos, chemijos ir sveikatos laboratorijos. Jos bus skiriamos tiek akademiniam mokymui, tiek mokinių neformaliajam ugdymui.

„Labai džiaugiamės, kad regiono savivaldybių vadovai, savivaldybių tarybos, verslo partneriai taip aktyviai įsitraukė į STEAM Šiauliuose steigimo procesą. Tikimės, kad ateityje, pamatę šią gražią idėją, prie STEAM įveiklinimo prisidės dar daugiau verslo partnerių. Manome, kad regiono savivaldybės sukurs geras sąlygas mokiniams atvykti į šį centrą iš atokiausių regiono kampelių ir toliau nuo Šiaulių esančių miestų. Pasirašę šią sutartį, tikimės sulaukti Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimo dėl centro įsteigimo. Šiaulių universitetas jau turi parinkęs patalpas, atrinkęs jame dirbsiančius žmones. Manau, kad Šiauliuose STEAM atsiras greičiausiai iš visų Lietuvoje numatomų steigti dešimties centrų“, – sako Šiaulių universiteto mokslo ir meno prorektorė prof. Ingrida Šaulienė. Jos nuomone, STEAM prisidės prie ateities inovatorių ugdymo ir Lietuvos įvaizdžio gerinimo tarptautinėje erdvėje, skatins jaunus žmones pasilikti Lietuvoje.

Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis mano, kad STEAM yra labai reikalingas mokinių kūrybiškumo ugdymui. „Centre vyks ne „sausas“ ugdymo procesas, o neformalus ugdymas, kurio metu vaikas galės viską išbandyti pats“, – sutarties pasirašymo ceremonijoje kalbėjo Šiaulių universiteto rektorius. „Labai džiaugiuosi, kad regiono merai sutiko, kad toks centras atsirastų Šiauliuose. Puiku, kad į jo kūrimą taip pat įsitraukė miesto ir regiono verslas. Matyt, visi suprantame, kaip svarbu, kad jaunimas čia atrastų kūrybos džiaugsmą, savo ateitį sietų su Šiaulių miestu ar Šiaulių regionu. Dabar svarbu, kad dvylikos regiono partnerių pasirašyta sutartis kuo greičiau virstų tikrove“, – sako Šiaulių miesto meras Artūras Visockas. Tikimasi, kad STEAM Šiauliuose duris atvers nuo 2018 m.
rugsėjo 1 d.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.