Lietuvos mokslininkė – tarp perspektyviausių Europos tyrėjų

Fizinių ir technologijos mokslų centro mokslininkė dr. Rasuolė Lukošė, laimėjusi prestižinę Europos Sąjungos Marie Skłodowskos-Curie stipendiją, pateko į Europos Komisijos skelbiamą perspektyviausių Europos tyrėjų trisdešimtuką.

FTMC Rasuol Ś Luko Ī Ś
Dr. Rasuolė Lukošė. FTMC nuotr.

Į šį sąrašą, sudarytą minint žymios mokslininkės vardu pavadintos programos 20-metį, pateko tyrėjai, 2016 m. individualių stipendijų konkursuose gavę aukščiausius vertinimus. Marie Curie individualias stipendijas sudaro atskiros programos, skirtos įvairių sričių mokslininkams. Kasmet į visas programas pateikiama apie 9 000 paraiškų, iš kurių 16–17 proc. finansuojama, projektų įgyvendinimui skiriant stipendijas.

 

Ketverius metus mokslinį darbą Berlyne dirbusi ir Humboldto universitete daktaro disertaciją apgynusi mokslininkė šiuo metu įgyvendina projektą, susijusį su plonų sluoksnių auginimu, jų analize, charakterizavimu ir galimu pritaikymu kasdieniame gyvenime. „Fizinių ir technologijos mokslų centras suteikia galimybę, pasitelkus savo ir kolegų patirtį, kurti itin jautrius magnetinio lauko jutiklius. Gautas finansavimas džiugina ir skatina siekti tyrimų rezultatų. Šis projektas yra ir tam tikra investicija į ateitį“, – teigia dr. Rasuolė Lukošė. Ji yra Medžiagotyros ir elektros inžinerijos skyriaus Didelės galios impulsų laboratorijos mokslo darbuotoja.

Rasuolė yra jau antroji FTMC mokslininkė, gavusi šią stipendiją. 2015 m. tokia stipendija buvo skirta dr. Audriui Alkauskui, jau įkūrusiam savo Elektroninės struktūros teorijos laboratoriją ir buriančiam apie save entuziastingą jaunimą. Centras nuo pat savo veiklos pradžios vykdo talentų grįžimo programą. „Ieškome perspektyvių mokslininkų, kuriems baigiasi podoktorantūros stažuotės užsienyje, kurie apsigynė disertacijas, ir tariamės su jais dėl galimų mokslinių pozicijų FTMC. Ypač džiaugiamės sugrįžusiais ir jau turime ne vieną sėkmės istoriją. Jau šiemet centrą pasirinko trys jauni talentingi iš užsienio grįžtantys mokslininkai ir tai teikia daug šviesių vilčių“, – sako FTMC direktorius prof. Gintaras Valušis. Parengta pagal FTMC informa­ciją

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.