Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Ruošiamasi Vydūno 150-osioms gimimo metinėms. Gegužės 17 d. Seimo laikinosios Vakarų Lietuvos regiono atstovų grupės „Į darnią Lietuvą Vydūno keliu“ pirmininkas Algimantas Kirkutis kartu su Vydūno draugijos pirmininku Tomu Staniku ir garbės pirmininku Vaciu Bagdonavičiumi susitiko su Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu ir aptarė klausimus apie Vydūno 150-ųjų gimimo metinių minėjimo renginių įtraukimą į Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programą.

Padėtis rytų Ukrainoje – neprognozuojama. Gegužės 18 d. Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis susitiko su Ukrainos gynybos ministru generolu pulkininku Stepanu Poltoraku ir aptarė padėtį Ukrainoje. „Padėtis nepasikeis tol, kol iš Ukrainos teritorijos nepasitrauks Rusijos karinė technika ir samdiniai. Svarbu, kad ESBO stebėtojų misija turėtų prieigą ir galėtų saugiai vykdyti monitoringą“, – sakė Seimo Pirmininkas. Pasak V. Pranckiečio, dabartinė situacija Ukrainoje kelia nerimą, todėl būtina dėti visas pastangas įtampai mažinti.

Seimas 10 Pranckietis
Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas ir Seimo
Pirmininkas Viktoras Pranckietis

Nuo 2014 m. Rusijos Federacijai pažeidus Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą, aneksavus Krymo pusiasalį ir vykdant karinę agresiją Ukrainos rytinėje dalyje, Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimas plėtėsi ir ėmė koncentruotis keliose srityse, tokiose kaip sužeistų karių reabilitacija, materialinė parama, Ukrainos kariuomenės atstovų karinis rengimas ir mokymas, kariuomenės reforma, patarimų reformų klausimais teikimas.

Seimas 10
Pasitarimas Lietuvos Respublikos Seime. Dž. G. Barysaitės nuotr.

Baltijos Asamblėjos Teisės ir saugumo reikalų komiteto posėdis. Gegužės 12 d. įvykusiame posėdyje aptartos šios temos: geopolitiniai pokyčiai ir saugumas platesnėje perspektyvoje; mišraus pobūdžio grėsmės ir galimos priemonės su jomis kovoti; bendroji politika ir požiūris į JAV; Estijos pirmininkavimas ES Tarybai, esant dabartinei geopolitinei padėčiai.

„Svarbu, kad Seimas būtų tapatinamas su kova su korupcija“. Gegužės 10 d. įvyko Seimo valdybos susitikimas su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovais. Susitikimo metu STT direktorius Saulius Urbanavičius pristatė pagrindines teisėkūros iniciatyvas, kuriomis siekiama stiprinti kovą su korupcija. VSD direktorius Darius Jauniškis pateikė su nacionaliniu saugumu susijusį grėsmių vertinimą. Susitikime aptarta verslo grupių įtaka Lietuvos politinei sistemai, su šalies saugumo interesais nederančios investicijos, įvairaus pobūdžio korupciniai pažeidimai. „Posėdis buvo šaukiamas tam, kad galėtume aiškiai įvertinti situaciją, su kokio masto problema turėsime kovoti. <…> Noriu, kad šios kadencijos Seimas būtų tapatinamas su kova su korupcija. Pripažįstame, kad mūsų valstybėje yra labai rimtų problemų, kad daroma nusikalstama veika prieš visapusišką Lietuvos ir visos visuomenės pažangą“, – sakė parlamento vadovas. Tai buvo pirmas Seimo valdybos susitikimas su STT ir VSD vadovais. Ateityje planuojama tokius susitikimus rengti periodiškai.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.