Lietuvos Respublikos Vyriausybės pranešimai

Vyriausybė pasiryžusi 2018 m. pastatyti estakadą Rusnėje. Balandžio 21 d. Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis lankėsi Rusnėje, kur su Šilutės rajono savivaldybės ir vietos bendruomenės atstovais aptarė potvynių užliejamo kelio į Rusnę problemą ir galimus jos sprendimo būdus. Apžiūrėjęs potvynių užliejamo kelio atkarpą, premjeras pabrėžė, kad visas kelio ruožas nuo Šilutės iki Rusnės yra tragiškos būklės.

„Vyriausybė yra pasiryžusi padaryti du dalykus: pirma, pastatyti estakadą 2018 metais, antra, rekonstruoti visą kelio ruožą nuo Šilutės iki Rusnės“, – susitikimo su Rusnės bendruomene metu teigė S. Skvernelis. Vyriausybės vadovo teigimu, jeigu konkursas bus paskelbtas sąžiningai, konkurencingai, projektui įgyvendinti turėtų užtekti 10 mln. eurų. Anot Ministro Pirmininko, estakada būtų graži dovana Rusnės bendruomenei minint Valstybės atkūrimo šimtmetį.

 

Prioritetinių darbų sąrašas. Vyriausybė patvirtino struktūrinių reformų kryptis ir prioritetinių darbų sąrašą, kuriuos vykdant bus siekiama sisteminių pokyčių. Taip pat sutarta dėl naujos biudžeto sudarymo tvarkos, vadinamojo „pokyčių krepšelio“. Tai užtikrins tinkamą numatytų reformų finansavimą. „Pagrindinis siekis – socialinės atskirties mažinimas ir žmonių gerovės augimas. <…> Būtent į struktūrines reformas bus sutelktas visas Vyriausybės darbas ir resursai“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis

Didelis dėmesys skiriamas socialinei apsaugai. Bus siekiama užtikrinti nuoseklų socialinio draudimo pensijų didėjimą, atsižvelgiant į augančią ekonomiką, numatyta socialines išmokas susieti su minimaliu vartojimo krepšeliu, sukurti vienišo pensinio amžiaus asmens paramos sistemą, didinti finansines paskatas ir plėsti paslaugas jaunoms ar vaikus auginančioms šeimoms.

 

Vyriausybė vykdys kryptingą regionų plėtrą, parengs Lietuvos teritorijos bendrąjį planą, sukurs paskatas vietos ekonominiam, istoriniam ir kultūriniam potencialui didinti bei infrastruktūrai vystytis. Kompleksinėmis priemonėmis bus siekiama pritraukti stambias didelės pridėtinės vertės gamybos investicijas, sukurti talentų pritraukimo ir išlaikymo Lietuvoje sistemą.

Mokesčių sistemos struktūra bus tobulinama ekonomikos augimui palankia kryptimi ir vyks mokesčių bazės optimizavimas. Taip pat Vyriausybė didins energijos vartojimo efektyvumą, didelį dėmesį skirs strateginei ekonominei infrastruktūrai plėtoti.

 

Ketinama iš esmės pertvarkyti švietimo ir mokslo finansavimą, didinti neformaliojo švietimo įvairovę, prieinamumą ir gerinti jo kokybę, sukurti darnaus profesinio mokymo, mokslo ir studijų institucijų tinklą. Ši Vyriausybė sieks įtvirtinti Lietuvos kultūros vaidmenį valstybės politikoje ir sukurti tvarų finansinį modelį.

Siekiant viešojo sektorius efektyvumo, numatoma įsteigti nacionalinį paslaugų centrą, įdiegti LEAN metodologiją valstybinio sektoriaus įstaigose ir optimizuoti vidaus procesus. Ketinama sukurti ir įdiegti valstybinio turto efektyvaus centralizuoto valdymo sistemą, konsoliduoti valstybės informacinius išteklius ir infrastruktūrą. Bus vykdoma strateginio planavimo ir biudžeto formavimo sistemos pertvarka, didinant orientaciją į rezultatus ir užtikrinant finansinį tvarumą.

 

Valstybės valdomų įmonių veiklos skaidrinimas ir grąžos visuomenei didinimas taip pat įrašytas į svarbių darbų sąrašą. Bus modernizuotos viešosios ir administracinės paslaugos, supaprastinant ir trumpinant procesus, valstybės institucijų duomenys taps labiau atviri, bus įdiegta vienoda konsultavimosi su visuomene praktika.

 

Laukia valstybės interesus tenkinančių verslo atstovų siūlymų. Balandžio 20 d. Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis dalyvavo kasmetiniame ministrų kabineto ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidiumo posėdyje, kurio metu aptartas šalies konkurencingumas, darbo santykių liberalizavimas, kova su šešėline ekonomika, daug dėmesio skirta viešojo sektoriaus reformai ir mokesčių pertvarkai. Premjeras pabrėžė, kad laukiami valstybei naudingi ir reikalingi, o ne pavienius interesus tenkinantys verslo atstovų pasiūlymai. Jis pabrėžė, kad Vyriausybė sieks mažinti darbo jėgos mokesčių naštą, peržiūrės ir atsisakys neefektyvių galiojančių mokesčių lengvatų, mokestinėmis priemonėmis skatins investicijas į inovacijas ir mokslinius tyrimus bei eksperimentinę plėtrą, rems alternatyvių finansavimo šaltinių inovatyvioms įmonėms pritraukimą.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.