Šiaulių universiteto 20-metis

Balandžio 19 d. Seimo I rūmų Konstitucijos salėje įvyko konferencija „Darni aukštojo mokslo sistemos raida regiono plėtros kontekste“, skirta Šiaulių universiteto 20-mečiui. Renginyje buvo diskutuojama apie darnią aukštojo mokslo sistemos raidą, akcentuojant studijų, mokslinių tyrimų ir inovacijų sąveiką, atviru dialogu grįstą pedagogų ugdymą ir tęstinį mokymą, regiono plėtros socialines-ekonomines prielaidas.

Konferencijos dalyvius pasveikino Seimo pirmininkas prof. dr. Viktoras Pranckietis. Pasak jo, nors nuo jauniausio Lietuvos universiteto įsteigimo praėjo tik dvidešimt metų, tačiau aukštojo universitetinio ugdymo pradžia yra susieta su Pirmosios Respublikos (1918–1940) laikotarpiu: 1939 m. gegužės 1 d. iš Klaipėdos persikėlęs Prekybos institutas tapo Šiaulių prekybos institutu, kuris, kaip rašoma universiteto istorijoje, padėjo pagrindus akademinės minties raidai Šiauliuose. Prekybos institutas veikė iki 1943 m.

SU Bubnys Jurgaitis Viliunas Vastakas
Universiteto 20-mečio konferencijoje. Iš kairės: Šiaulių prekybos, pramonės itr amatų
rūmų generalinis direktorius Alfredas Jonuška, studijų prorektorius dr. Remigijus
Bubnys, rektorius prof. dr. Donatas Jurgaitis, švietimo ir mokslo viceministras
doc. dr. Giedrius Viliūnas ir tarybos primininkas Rimvydas Vaštakas

Tačiau aukštojo mokslo ištakos Šiaurės Lietuvoje sietinos su nuo XVII a. veikusiomis Pašiaušės ir Kražių kolegijomis. Pašiaušės kolegija, įkurta 1654 m., netrukus tapo viena turtingiausių ir įtakingiausių to meto Lietuvoje. Istorijos šaltiniuose nurodyta, kad kolegijos bibliotekoje buvo sukaupta per pusantro tūkstančio tomų, jos dėstytojai garsėjo savo išsilavinimu ir pedagoginiu meistriškumu. Čia buvo mokoma lotynų, lenkų kalbų, skaitymo, rašymo, gramatikos, sintaksės, literatūros, geografijos, istorijos, muzikos. Dėl geros materialinės būklės ir aukšto mokymo lygio ši kolegija tapo prestižine, rimta konkurente netoliese veikusiai Kražių kolegijai (1614–1844). Joje mokėsi jaunimas ne tik iš Žemaitijos, bet ir iš Kuršo, Livonijos, Latvijos ir net Švedijos. Profesorius Jonas Nepreckis parengė žemėlapį „Magni Ducatus Lithuaniae“. Kolegijos bazėje buvo planuojama steigti akademiją (universitetą), tačiau pasikeitusi politinė situacija šiuos planus sužlugdė. Apie daugiau kaip šimtmetį veikusią kolegiją šiauliečiams primena iš jos plytų pastatyta mokykla, kurioje dabar veikia Juliaus Janonio gimnazija 1948 m. Šiauliuose įkurtas Mokytojų institutas, kuris 1954 m. reorganizuotas į pilną aukštąjį išsilavinimą teikiantį Pedagoginį institutą. Nuo 1959 m. veikė Kauno politechnikos instituto (vėliau Kauno technologijos universiteto) Šiaulių politechnikos fakultetas. Universiteto steigimo idėja iškelta tuoj pat po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo: 1990 m. rugpjūčio 30 d. Pedagoginio instituto tarybos posėdyje buvo aptarta būsimo universiteto struktūra. Netrukus kreiptasi į tuometinį Aukščiausiosios Tarybos Pirmininką prof. Vytautą Landsbergį ir kitus valdžios atstovus, tačiau tuo metu susidurta su skeptiška jų nuomone. 1996 m. vasario 23 d. Lietuvos mokslininkų sąjungos „Salduvės“ skyriaus iniciatyva surengta diskusija apie Pedagoginio instituto ir KTU politechnikos fakulteto reorganizavimą į Šiaulių universitetą. Po metų, 1997-aisiais, universitetą įsteigė Lietuvos Respublikos Seimas.

 

Jubiliejinėje konferencijoje pranešimus skaitė Šiaulių universiteto rektorius prof. dr. Donatas Jurgaitis, Ugdymo mokslų ir socialinės gerovės fakulteto dekanė doc. dr. Erika Masiliauskienė, Mokslo instituto direktorė prof. dr. Diana Cibulskienė, universiteto tarybos pirmininkas Rimvydas Vaštakas. Regioninio universiteto vaidmenį valstybės strategijoje aptarė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys prof. dr. Arūnas Gumuliauskas. Šiaulių universiteto įtaką Šiaurės Lietuvos regionui analizavo Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Alfredas Jonuška. Diskusijoje dalyvavo Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė prof. Vilija Targamadzė, Šiaulių meras Artūras Visockas, regiono plėtros tarybos pirmininkas Vitalijus Mitrofanovas, universiteto studentų atstovybės atstovai, Seimo nariai – doc. dr. Stasys Tumėnas, dr. Algirdas Butkevičius ir kt. Konferencijoje dalyvavo švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ir viceministras doc. dr. Giedrius Viliūnas. Vitražo galerijoje (Seimo I rūmuose) buvo atidaryta Šiaulių universiteto meninės veiklos ir meno studijų programų studentų baigiamųjų darbų paroda.

SU konferencijos dalyviai
Konferencijos dalyviai

 

Balandžio 22 d. Šiaulių universiteto Muzikos pedagogikos katedros mišrus choras „Studium“ (minėtos konferencijos metu koncertavęs Seime) dalyvavo Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse ir iškovojo aukščiausią – pirmojo laipsnio – diplomą. Merginų choras „Pavasaris“ pelnė antrojo laipsnio diplomą.

SU Bartulis Tumenas
Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir LR Seimo narys doc. dr. Stasys Tumėnas

Praėjusiais metais Šiaulių universitetas buvo akredituotas maksimaliam – 6 metų laikotarpiui. Per veiklos dvidešimtmetį universitetas išleido daugiau kaip 36 tūkst. absol­ventų.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.