Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimai

Patvirtintos 2017 m. norminės studijų kainos. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė patvirtino studentų, priimamų 2017 m. į aukštąsias mokyklas, normines studijų kainas – lėšas, kurias valstybė numato skirti aukštosioms mokykloms už vieno studento studijas. Jos lieka tokios pat kaip pernai.

Kolegijose brangiausios bakalauro studijos muzikos kryptyje – 4 344 eurai per metus. Pigiausiai (1 073 eurai per metus) valstybei atsieis socialinių mokslų studijos. Universitetuose brangiausiai kainuojančios bakalauro studijos – tai pilotų rengimas, jos valstybei per metus gali kainuoti 11 576 eurus. Pigiausios – socialinių mokslų studijos, kurių kaina – 1 268 eurai.

Nuo 2017 m. liepos 1 d. 0,5 proc. mažinamas darbdavio mokamas „Sodros“ įmokų tarifas, todėl 2017 m. nominalios norminės studijų kainos yra apie 0,3 proc. mažesnės nei 2016 m. Aukštųjų mokyklų biudžeto tai nepakeis – mažėjant „Sodros“ įmokų tarifui, atitinkamai mažės mokestis, kurį „Sodrai“ turės mokėti aukštosios mokyklos.

Norminės studijų kainos nustato maksimalią lėšų sumą, kuri gali būti skiriama iš biudžeto valstybės finansuojamo studento vienerių metų studijoms padengti. Praktika rodo, kad valstybinės aukštosios mokyklos, nustatydamos studijų kainas, lygiuojasi į normines.

Norminę studijų kainą sudaro dėstytojų ir mokslo darbuotojų bei kitų su studijomis susijusių darbuotojų atlyginimai, išlaidos su studijomis susijusioms prekėms ir paslaugoms, išlaidos studentams skatinti. Didžiausią norminės studijų kainos dalį – 70–80 proc. – sudaro lėšos dėstytojų atlyginimams.

 

Prasideda aukšto lygio mokslo projektų finansavimas. Balandžio 6 d. buvo paskelbtas pirmas kvietimas, pagal kurį mokslinių tyrimų projektams konkurso būdu jau šiemet bus išdalinta 21,6 mln. eurų. 2014–2021 m. ES struktūrinio finansavimo etapu aukšto lygio mokslo projektų konkursiniam finansavimui numatoma skirti 49 mln. eurų – tai pusantro karto daugiau nei 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų finansavimo laikotarpiu. 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų finansavimo laikotarpiu konkurso būdu moksliniams tyrimams skirta 33,2 mln. eurų. Finansavimą gavo 106 aukštos kokybės mokslo projektai.

 

Aukšto lygio moksliniai tyrimai – tai moksliniai tyrimai, kurių rezultatai pripažįstami, publikuojami ir cituojami tarptautiniuose recenzuojamuose moksliniuose leidiniuose. Mokslininkai galės teikti paraiškas projektų finansavimui pagal priemonę „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“ iki birželio 5 d. Sprendžiant dėl finansavimo, bus atskirai vertinami patyrusių ir jaunų mokslininkų projektai. Tai teikia jauniesiems mokslininkams puikią galimybę vykdyti savarankiškus tyrimus.

 

Jauniems mokslininkams – galimybė pasaulinio lygio mokslininko karjerai Lietuvoje. 60 jaunų mokslininkų dar šiais metais turės galimybę pradėti tarptautinio lygio karjerą Lietuvoje. Dvejus metus trunkančios podoktorantūros stažuotės metu jauni tyrėjai galės ne tik darbuotis modernia mokslinių tyrimų įranga aprūpintuose Lietuvos mokslo centruose, bet ir dalį stažuotės laiko tobulintis garsiausiuose savo srities pasaulinių tyrimų centruose, tokiuose kaip Kembridžas ar Oksfordas. Iš tokių mokslinių stažuočių jauni tyrėjai parsiveš į Lietuvą naujausių idėjų ir bendradarbiavimo kontaktų.

 

Kaip pabrėžia ministrė J. Petrauskienė, labai svarbu, kad podoktorantūros stažuotės ne tik skatina perspektyvius tyrėjus, baigus doktorantūrą, rinktis mokslininko karjerą, bet ir leidžia susigrąžinti jaunus talentus, doktorantūrą baigusius užsienyje. Dvejiems podoktorantūros stažuotės metams vienam mokslininkui numatoma skirti 72,4 tūkst. eurų. Jaunieji mokslininkai stažuotei gali pasirinkti norimą instituciją ir pasikviesti pageidaujamą stažuotės vadovą.

Mokslo ir studijų institucijos iki birželio 13 d. kviečiamos teikti paraiškas podoktorantūros stažuočių finansavimui. Tam numatoma skirti 4,35 mln. eurų ES investicijų. Iš viso 2014–2020 m. ES struktūrinio finansavimo etapu podoktorantūros stažuočių finansavimui pagal tris kvietimus numatoma skirti per 10,4 mln. eurų. 2007–2013 m. podoktorantūros stažuotes yra gavę 225 jaunieji mokslininkai. Daugiau informacijos dėl podoktorantūros stažuočių: http://www.lmt.lt/lt/kvietimu-kalendorius/kvietimas/363.html. Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.