Architektūros studentų idėjų konkursas SIKON grįžta į miestą

Šiemet po klajonių įvairiuose Lietuvos miestuose, XXIX-asis SIKON’as grįžta į Vilnių! Renginys sostinėje vyks š.m. birželio 30 d. – liepos 2 d. Kūrybinės dirbtuvės įsikurs Vilniaus Gedimino Technikos universiteto (VGTU) „LinkMenų fabrike“.

CoverXXIX-ojo SIKON’o tema ir tyrimo objektas – MIESTO UPĖ, jos identiteto, santykio su aplinka paieškos. Mieste esantys vandens telkiniai ir su jais susijusios problemos kasmet susilaukia prieštaringų visuomenės vertinimų, nuomonių ir įvairių diskusijų. Ar galime šiuos disputus paversti rezultatyviu dialogu nustadymi aiškius upės vertinimo kriterijus? Ar galime atsakyti į klausimus – kaip turi atrodyti upė mieste? Ar upė agrinėje aplinkoje skiriasi nuo miesto upės? Kam ir kaip naudinga upė mieste? Ką ji reiškia miestui? Ar miestas, išaugęs prie upės gali gyvuoti be jos?

Šių metų SIKON’o tikslas – atrasti upės mieste idėją: orignaliai atskleisti upės kaip miesto arterijos potencialą, padaryti miestą gyvybingesnį. Kūrybinių dirbtuvių dalyviai ieškos unikalaus būdo upei mieste išreikšti ir sieks parodyti skirtingus jos veidus.

 

Kadangi šiemet SIKON’o tema itin aktuali Vilniaus miestui ir jo gyventojams, SIKON XXIX komanda siekia įtraukti žmones į miesto formavimo paieškas ir parodyti kaip įdomu yra dalyvauti miesto veido kūrimo procese. Visi miesto gyventojai yra kviečiami susipažinti ir atrasti vieniems kitus kelionėje per istorijas, kur ieškosime įkvepiančių klausimų bei atsakymų: koks mūsų Vilniaus ir Neries santykis? Ką upė reiškia miestui? Ar ji galėtų tapti pagrindine miesto arterija? Šis konkursas – tai kūrybinės dirbtuvės skirtos studentams, raginančios peržengti akademinius rėmus, plėsti akiratį, išmokti, išgirsti ir pajausti daugiau. Tai seniausią tradiciją Rytų Europoje turintis Architektūros studentų konkursas, savo istoriją skaičiuojantis nuo 1983 metų.

Ekskursijoje dalyvauti kviečiami visi – miesto gyventojai, svečiai, mokslininkai, menininkai, moksleiviai, studentai, dirbantieji ir atostogaujantieji, tie, kuriems rūpi upė, žmonės ir aplinka.

Ekskursiją kuruos architektai A. Karalius ir M. Šiupšinskas. Savo mintimis apie upę mieste dalinsis architektai Rolandas Palekas, Tomas Grunskis, Martynas Marozas, Rasa Chmieliauskaitė, Povilas Konkulevičius, menininkai Gediminas ir Nomeda Urbonai (JAV), istorikas Darius Pocevičius.

 

Ekskursijos pradžia –  birželio 30 dieną, penktadienį, 10 val. verslo centre Green Hall (Upės gatvė 21, Vilnius), kviečiame dalyvauti visoje ekskursijoje arba prisijungti dominančioje atkarpoje! Dienos ekskursiją sudarys kelionė paupiu, išvardintų lektorių paskaitos, pietūs, diskusijos ir vakaro pabaigos šventė ,,Downtown forest” terasoje.

Daugiau informacijos: https://www.facebook.com/events/1307226102657988

skelap

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.