Kreipimasis į Lietuvos akademinę bendruomenę

Š. m. gegužės 18 d. įvykęs susitikimas su Vyriausybės atstovais dėl Švietimo šakos kolektyvinės sutarties nebuvo konstruktyvus ir nedavė rezultatų. Vyriausybė, argumentuodama lėšų stoka, iš principo atsisako didinti AM srities finansavimą. Atlyginimus aukštųjų mokyklų darbuotojams pasiūlyta didinti paprasčiausiu būdu – iš ,,vidinių rezervų“- atleidžiant trečdalį darbuotojų.

Pasinaudojant netrukus turėsiančiu įsigalioti nauju Darbo kodeksu, toks ,,optimizavimas“ nei valstybei nei aukštosioms mokykloms beveik nieko nekainuos, nes atleidžiami darbuotojai taps ,,atliekamais žmonėmis“ ir, gavę tik vieno mėnesio dydžio kompensacijas, tiesiogine šio žodžio prasme bus išmetami į gatvę.

Tęsdama neoliberalią ekonominę ir socialinę politiką, Lietuvos valdžia net nekelia klausimo dėl akivaizdžiai būtino didesnio aukštojo mokslo finansavimo ir neprisiima jokios atsakomybės už vykdomos šios ,,reformos“ padarinius bei aukštųjų mokyklų darbuotojų – savo šalies piliečių – padėtį ir likimą. Pagrindiniu reformos tikslu skelbiama studijų kokybė, tačiau ji negerės, jei akademiniam personalui nebus užtikrintas gerai apmokamas stabilus darbas. Gal po gražiais žodžiais apie aukštojo mokslo reformos naudą visuomenei slypi visai kiti tikslai – nauda tam tikroms interesų grupėms ir konkretiems akademinio elito atstovams.

 

Šiandien Lietuvos akademinė bendruomenė turi tik dvi galimybes. Pirmoji – klusniai susitaikyti su ,,reformatorių“ planais toliau būti akademiniais baudžiauninkais, tai yra pačiai aukštajai mokyklai ,,optimizuotis“, vykdant ,,reformą“ pagal valdžios primetamas ,,kovos dėl būvio“ taisykles. Antroji – pirmą kartą nuo Nepriklausomybės atkūrimo laikų parodyti kolektyvinę pilietinę valią ir susitelkus mitingais, eitynėmis, visuotiniu streiku ir kitomis demokratinėmis bei teisinėmis formomis pasipriešinti nieko gero aukštajam mokslui nežadančiai bei nehumaniškai „reformai“.

Kviečiame aukštųjų mokyklų darbuotojus ruoštis mitingui ir kitoms protesto akcijoms, kurių metu bus keliamas šis pagrindinis reikalavimas Lietuvos valdžiai:

Lietuvos aukštojo mokslo reforma neturi būti nei dar vienas aukštųjų mokyklų išteklių ir turto perskirstymas tarp akademinių ir verslo klanų, nei neapgalvotas eksperimentas su Lietuvos mokslu ir jo darbuotojais. Ji turi būti vykdoma demokratiškai, skaidriai, sąžiningai, laikantis teisės aktų, tarnauti visos šalies ir akademinės bendruomenės interesams. Akademinė bendruomenė turi teisę būti svarbiu šios reformos subjektu ir yra pajėgi joje dalyvauti.

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo taryba skelbia mitingą-eitynes birželio 15 Vilniuje, Gedimino prospektu iki Kudirkos a. – LR Vyriausybės rūmų. Tikimės, kad Lietuvos akademinė bendruomenė supranta susidariusią padėtį ir aktyviai dalyvaus gindama savo teises, šalies mokslo likimą ir savo valstybės interesus.

Lampss logo

LAMPSS tarybos vardu

Pirmininkė doc. dr. A. Lapinskienė

 

 

 

 

lms logo 1Lietuvos mokslininkų sąjungos tarybos vardu

Pirmininkas prof. dr. Jonas Jasaitis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.