Pirmoji kregždė polimerų pasaulyje

Būsimuosius statybos inžinierius ir visus, besidominčius statybinėmis medžiagomis, pasiekė prof. Romualdo Mačiulaičio vadovėlis „Statybiniai polimerai“ (2016). Į jį sugulė autoriaus ilgametė patirtis ir šios tematikos mokslinių tyrimų medžiaga.

Statybiniai polimerai 1
Vadovėlio „Statybiniai polimerai“ viršelis

Mokslinės įžvalgos pradėtos kaupti dar studijų metais, dirbant Polimerų chemijos sektoriaus vyresniuoju laborantu Mokslų akademijos Chemijos ir cheminės technologijos institute.

1972 m. baigęs Vilniaus universiteto Chemijos fakultetą ir įgijęs stambiamolekulinių junginių specialybės chemiko diplomą, pagal paskyrimą pradėjo dirbti inžinieriumi mokslinių tyrimų instituto „Termoizoliacija“ Sintetinių rišiklių laboratorijoje. Vėliau jam teko dirbti vyresniuoju inžinieriumi, grupės vadovu, mokslo programos vadovu, vyresniuoju mokslo darbuotuoju, nuo 1991 iki 1994 m. – valstybės įmonės „Termolita“ laboratorijos vedėju. 1993–1994 m. –Termoizoliacijos instituto vyriausiuoju mokslo darbuotuoju, o 1994–1998 m. – šio instituto laboratorijos vedėju. Vėliau pradėjo dirbti Vilniaus Gedimino technikos universitete ir po trejų metų tapo Statybinių medžiagų katedros vedėju. Nuo 1980 m. – technikos mokslų daktaras, nuo 1993 m. – habilituotas technikos mokslų daktaras. 1999 m. Romua­ldui Mačiulaičiui suteiktas profesoriaus vardas.

 

Kartu su bendraautoriais R. Mačiulaitis paskelbė 38 straipsnius ISI duomenų bazėje. Yra 16 išradimų ir 6 patentų bendraautoris, 15 normatyvinių dokumentų, 10 redaguotų, sudarytų leidinių, 17 recenzuotų leidinių, daugiau kaip 20 mokslo sklaidos publikacijų autorius ar bendraautoris. Vadovavo 22 mokslinių tyrimų projektams (temoms, programoms) ir 10-čiai kvalifikacinių mokslo darbų. Buvo daugiau kaip 60 mokslo tyrimo ir kvalifikacinių darbų vykdytojas bei vadovas. Vienas ir su bendraautoriais parengė 8 monografijas ir 15 mokomųjų bei metodinių knygų. Parašė vadovėlį „Gaisro ir sprogimo pavojus gamybos procesuose“ (2010), o su bendraautoriais – vadovėlį „Statybinės medžiagos“ (2012). Vadovavo penkiolikai doktorantų, sėkmingai apgynusių disertacijas. Pelnė ne vieną apdovanojimą.

 

Vadovėlio „Statybiniai polimerai“ įvade glaustai apžvelgta sintetinių polimerų mokslo, pramonės ir panaudojimo raida. Medžiaga suskirstyta į penkis skyrius: svarbiausių statybinių polimerų pramoninė sintezė; bendrosios žinios apie polimerinių dirbinių gamybą; pagrindiniai polimerinių gaminių gamybos būdai; statybinių kompozitinių gaminių iš termoplastinių polimerų gamybos technologijos; statybinių kompozitinių gaminių iš termoreaktyviųjų polimerų gamybos technologijos. Kiekvienas skyrius baigiamas kontroliniais klausimais, kurie labai pravers studijuojantiems. Vadovėlis skirtas statybinių polimerų sintezei, jų savybėms aptarti ir tiesioginiam perdirbimui į gaminius apibūdinti.

Julius Norkevicius polimerai
Vadovėlio autorius prof. Romualdas Mačiulaitis (dešinėje) ir jo parengtas penkioliktasis technologijos mokslų daktaras Andrejus Jefimovas po diplomo įteikimo. Autoriaus archyvo nuotr.

Polimerinės medžiagos jau šiandien pakeičia daugelį statybose naudojamų tradicinių medžiagų ir jų paklausa didėja. Šis vadovėlis bus gera pagalbinė priemonė norintiems daugiau sužinoti apie sintetinių polimerinių medžiagų savybes, jų rūšis, priedus, užpildus, plastifikatorius, stabilizatorius, dažiąsias medžiagas, perdirbimo į gaminius receptūras. Remiantis šiomis žiniomis, galima pasirinkti konkrečią dirbinių gamybos technologiją.

Tokio pobūdžio vadovėlio lietuvių kalba universitetų studentams iki šiol nebuvo. Prof. Romualdo Mačiulaičio parengtas vadovėlis – pirmoji kregždė polimerų teorijos ir pritaikymo pasaulyje. Vadovėlis gausiai iliustruotas schemomis, brėžiniais, kurie besidomintiems padės geriau suprasti daugelį gamybos procesų. Jis skirtas statybų technologijos ir inžinerijos krypčių bei gaisrinės saugos studijų programų studentams, visiems būsimiems inžinieriams, studijuojantiems medžiagų inžineriją.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.