Ko neskelbia KTU naujienos, arba kaip gyvena šio universiteto ponybė?

„Verslo žinios“ 2017 m. birželio 21 d. paskelbė, kas iš stambiųjų darbdavių Lietuvoje moka savo darbuotojams daugiausia (http://www.vz.lt/vadyba/personalo-valdymas/2017/06/20/5-menesiai-su-viesais-atlyginimais-kas-is-stambiuju-darbdaviu-moka-daugiausia). Trečią vietą po „Danske Bank A/S“ ir Energijos skirstymo operatoriaus užima Kauno technologijos universitetas. Tikras „lyderis tarp lyderių“. Pateikta analizė pagal „Sodros“ duomenis parodė, kad atlyginimų vidurkis taip smarkiai šoktelėjo todėl, kad gegužės mėnesį buvo išmokėtos pribloškiančio dydžio tantjemos ir (arba) honorarai pagal autorines sutartis už veiklą Valdyboje. Tad ir vidutinis atlyginimas gegužės mėn. šioje įstaigoje išaugo iki 2400 eurų.

(http://rekvizitai.vz.lt/imone/kauno_technologijos_universitetas/).

Pateiktoje statistinėje medžiagoje aiškiai matyti, kad, sumažinus (atleidus) apie 120 darbuotojų, atlyginimai drastiškai padidėjo tik dešimčiai išrinktųjų, kuriems ir buvo išmokėtos tantjemos bei autoriniai honorarai. Bendras darbuotojų atlyginimų vidurkis kito nedaug – nuo 872 eurų vasario mėn. iki 917 eurų balandžio mėn.

Teisės aktai ir universiteto struktūra nenumato tokio darinio kaip Valdyba, taigi galimai tai yra Taryba arba artimiausias rektoriui septynetas direktorių ir prorektorių, dalyvaujantis valdyme. Šioje statistikoje nėra pateikta konkrečių pavardžių. Nereikia būti detektyvu, kad numanytume, kam gi taip dosniai buvo išmokėtos tantjemos ar pinigai pagal autorines sutartis. Reikėtų paklausti universiteto vadovo ir Tarybos narių, kodėl, „sutaupius“ atleistų darbuotojų sąskaita, nekilo atlyginimai dėstytojams ir kitiems darbuotojams, bet atsirado pinigų universiteto vadovų autorinėms sutartims ar tantjemoms? Norėtume žinoti, kiek dėl tokių „pastangų“ pamaloninti išrinktųjų būrelį pakilo dėstymo ir mokslo kokybė didžiuliame universitete?

 

Tikėtina, dabar būsime apkaltinti KTU šmeižimu bei provokacijomis ir bus pasiūlyta kreiptis į Valstybės saugumo departamentą, kad būtų pranešta apie bendradarbiavimą su užsienio žvalgybomis. Tačiau, gerbiamieji „lyderių lyderiai“, tada turėtumėte Valstybės saugumo departamentui apskųsti ir „Sodrą“, kuri paskelbė tokius duomenis. Taip pat į tą skundą reikėtų įtraukti ir „Verslo žinias“, juk būtent jos paviešino  „Sodros“ surinktus statistinius duomenis. Taigi susivienijimas „Lietuvos universitetų pažangos konferencija“ (LUPK) turi imti pavyzdį iš „lyderių lyderio“. Įdėmiai stebėsime, lauksime, kada viską pakartos ir KTU pavyzdžiu paseks likusieji „lyderiai“?

Kviečiame akademines bendruomenes, garbius profesorius ir akademikus išsakyti savo poziciją, ar būtent taip dabar Lietuvoje bus gerinama aukštojo mokslo kokybė? Taip geidžiamos pertvarkos tikrieji ketinimai ir rezultatai jau demonstruojami. Darbuotojus kviečiame su plakatais pasitikti savo rektorių ir paprašyti, kad autoriniu atlyginimu ir tantjemomis būtų pasidalyta su visais KTU darbuotojais.

Deja, Lietuvoje ir universitetų aplinkoje tėra tik tokie „lyderių lyderiai“?

LAMPSS valdybos vardu

pirmininkė dr. Asta Lapinskienė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.