Konferencija apie užmiesčio teritorijų ekonomikos ir kultūros plėtotę

10-oji Jono Prano Aleksos tarptautinė mokslinė konferencija „Šiuolaikinio kaimo vizija: darnios regionų raidos strategija“ įvyks 2017 m. rugsėjo 22–23 d. Šiaulių universiteto centrinėje bibliotekoje (Vytauto g. 84). Jau dešimtą kartą rengiamos tarpdisciplininės konferencijos tikslas – telkti Lietuvos ir užsienio šalių mokslininkus, tyrinėjančius skirtingo ekonominio išsivystymo regionų raidą, ir praktikus, galinčius prisidėti prie šių tyrimų, pasidalinti idėjomis ir numatyti būsimosios bendros veiklos gaires. Konferencijoje apibendrinami naujausi regionų raidos procesų tyrimai, kuriuos vykdo Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, JAV, Baltarusijos, Slovakijos ir kitų valstybių mokslo institucijos. Analizuojamos verslo ir viešojo sektoriaus iniciatyvos, kuriomis siekiama skatinti skirtingo išsivystymo regionų ekonomikos plėtrą, gerinti gyvenimo kokybę, skatinti gyventojų verslumą ir bendruomeniškumą, plėtoti alternatyvią ekologišką ūkinę veiklą.

 

Konferencijos tikslas: telkti įvairių mokslo sričių atstovus, tyrinėjančius skirtingo urbanizacijos lygio regionų ekonomikos ir kultūros raidą. Svarbiausias kasmet rengiamų konferencijų bruožas – mokslinės diskusijos tęstinumas ir galimybių koordinuoti įvairiose institucijose vykdomus tyrimus paieška. Konferencija yra Lietuvos mokslų akademijos Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus Agrarinės ekonomikos ir kaimo sociologijos sekcijos organizuojamų renginių ciklo dalis.

 

Ši konferencija – unikalus Lietuvoje tarpdisciplininis tokios tematikos mokslo ir praktikos forumas, sutraukiantis vis didesnį pranešėjų ir klausytojų būrį. Nuo 2008 m. rengiamose J. P. Aleksos konferencijose jau dalyvavo 10 Lietuvos universitetų (VU, KTU, LSMU, VDU, KU, ŠU, VGTU, MRU, LEU, ASU) ir trijų mokslo centrų (Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų, Socialinių tyrimų ir Gamtos tyrimų) atstovai. Nuolatiniai konferencijos partneriai – Latvijos žemės ūkio, Varšuvos gyvybės mokslų ir Gardino Jankos Kupalos (Baltarusijos) universitetai. Pranešimus konferencijose skaitė Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, JAV, Vokietijos, Graikijos, Belgijos, Ispanijos, Slovakijos, Kinijos, Egipto, Baltarusijos, Rusijos ir kitų valstybių mokslininkai.

Šios konferencijos padėjo sutelkti didžiausią Lietuvoje neformalų tarpdisciplininį mokslininkų kolektyvą, nagrinėjantį užmiesčio raidos problemas, remiantis naujausiomis ekonomikos, vadybos, etnologijos ir gamtos mokslų žiniomis bei praktinių pasiekimų analize. 2010 m. šis mokslininkų sambūris buvo įregistruotas VĮ Registrų centre kaip asociacija „Mokslininkai – visuomenei“. Per jau įvykusias devynias konferencijas buvo perskaityti 473 pranešimai, kuriuos parengė 785 autoriai. Išleista 12 mokslo darbų leidinių ir 5 informaciniai leidiniai. Surengtos 8 fotonuotraukų ir mokslinės literatūros parodos, 5 išvykos į pavyzdinius ūkius ir gyvenvietes, kultūros objektus ir žemės ūkio bei kaimo verslų parodas.

Konferencijoje dirbs šios sekcijos:

1. Užmiesčio teritorijų socioekonominės plėtros kryptys,

2. Verslo plėtros aktualijos žemo urbanizacijos lygio regionuose,

3. Užmiesčio vietovių sociokultūrinės situacijos pokyčiai,

4. Jaunųjų užmiesčio raidos tyrėjų sekcija.

Numatoma konferencijos pranešimų trukmė: plenariniuose posėdžiuose – iki 30 min., sekcijose – iki 25 min. Dalyvavimas konferencijoje – nemokamas. Pranešėjų parengti straipsniai skelbiami mokslo darbų leidinyje „Socialiniai tyrimai“ (Social Researches), referuojamame šešiose duomenų bazėse

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.