SAGE enciklopedijoje – doc. dr. R. Baločkaitės darbas

JAV įsikūrusi viena svarbiausių tarptautinių leidyklų, „SAGE Publishing“, šiemet išleido unikalų dviejų tomų leidinį „SAGE politinio elgesio enciklopedija“ („SAGE Encyclopedia of Political Behavior“), tarp kurio autorių pateko ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinės ir politinės teorijos katedros docentė dr. Rasa Baločkaitė. Enciklopedijoje paskelbtas docentės straipsnis apie totalitarizmą.

RasaBalockaite
Rasa Baločkaitė

Kas skatina valdininkus ir rinkėjus imtis politinių veiksmų, pavyzdžiui, užsipulti žiniasklaidą, dalyvauti eitynėse ar protestuoti? Kaip šie veiksmai paveikia politinius rezultatus ir viešas politines diskusijas? Kodėl vienai visuomenei patraukli atrodo demokratija, o tuo tarpu kaimyninei – socializmas? Verdant politinėms aistroms ir augant susiskaldymui, „SAGE politinio elgesio enciklopedijos“ tekstuose tyrinėjami klausimai, susiję su psichologija, politiniais mokslais, sociologija ir žmonių elgesiu.

VDU docentės dr. Rasos Baločkaitės straipsnyje „Totalitarianism“ („Totalitarizmas“) pristatoma ir tyrinėjama ši politinė sistema, jos ištakos, istorija, taip pat – technologijų, ypač komunikacinių, vaidmuo šiuolaikinės totalitarinės valstybės iškilime. Straipsnis taip pat aptaria ideologijos ir kalbos vartojimą palaikant totalitarinius režimus, politikos sakralizavimą totalitarizmo sąlygomis bei totalitarizmo politinių srovių keliamas grėsmes šiuolaikinėms demokratiškoms valstybėms.

„SAGE politinio elgesio enciklopedijoje“ integruojamos teorijos, moksliniai tyrimai ir atvejo analizės įvairiose mokslo disciplinose, susijusiose su politiniu elgesiu. Leidinys yra skirtas pirmiausia koledžų ir universitetų studentams, jame įtraukti net 365 tekstai, kuriuos parengė daugybės skirtingų mokslinių ar profesinių sričių atstovai iš įvairių pasaulio šalių. Tyrinėjami ne tik klasikiniai klausimai, tokie kaip diktatūra ar feminizmas, bet ir naujesnės temos, tokios kaip Tarptautinis baudžiamasis teismas ir „Nepakenk“ (angl. do no harm) kaip veiklos principas.

„Enciklopedija atlieka svarbų vaidmenį skleidžiant žinias apie tai, kaip žmonės elgiasi politinėje sferoje. Tvirtai tikiu posakiu, kad žinios yra galia, o paskleisdami tas žinias plačiau mes kartu tolygiau paskirstome ir galią, suteikdami visuomenei geresnes galimybes dalyvauti politiniuose procesuose ir paveikti pačius svarbiausius politinius sprendimus“, – paaiškino leidinio redaktorius, Georgetowno universiteto Tarpdisciplininės kognityvinių mokslų programos vadovas, profesorius dr. Fathali M. Moghaddammas.

„SAGE Publishing“ yra viena svarbiausių tarptautinių leidyklų, publikuojančių inovatyvius, aukštos kokybės turinio leidinius – ji kasmet išleidžia daugiau nei 1000 mokslinių žurnalų ir 800 naujų knygų, skirtų plačiai temų įvairovei. Leidyklos biurai yra įsikūrę Los Andžele, Londone, Naujajame Delyje, Singapūre, Vašingtone ir Melburne.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.