Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimai

Lietuvos atstovų medaliai tarptautinėje chemijos olimpiadoje. Tailande, Nakhon Pathom mieste, liepos 6–15 d. vykusioje tarptautinėje chemijos olimpiadoje Kauno technologijos universiteto gimnazijos mokinys Rokas Elijošius iškovojo aukso medalį (mokytoja Birutė Maciulevičienė). Klaipėdos licėjaus mokinys Justas Mikutavičius pelnė sidabro medalį (mokytoja Rima Grabauskienė), o bronzos medaliais apdovanoti Vilniaus Tuskulėnų gimnazijos mokinys Edvinas Ališauskas (mokytoja Eglė Galkauskienė) ir Ieva Norvaišaitė iš Vilniaus licėjaus (mokytoja Rasa Žemaitaitienė). Lietuvos komandai vadovavo VU Chemijos ir geomokslų fakulteto profesorius Rimantas Raudonis, Neorganinės chemijos katedros darbuotoja Jolanta Raudonienė ir to paties universiteto studentas Lukas Šteinys. Šiemet olimpiada surengta 49-ąjį kartą. Joje dalyvavo mokiniai iš 76 šalių. Olimpiados tinklalapis https://icho2017.sc.mahidol.ac.th/index.php.

 

Alantoje – stovykla Rusijoje gyvenančių lietuvių vaikams. Liepos mėnesį Alantoje (Molėtų raj.) vyksta penktoji, tradicinė lietuvių kalbos ir kultūros stovykla Rusijos lietuvių vaikams. Dviejų savaičių trukmės stovykloje lietuvių kilmės vaikai ir jaunuoliai mokysis lietuvių kalbos, lietuviškų dainų ir šokių, tradicinių patiekalų gamybos, susipažins su Lietuvos etnokultūra, dalyvaus pažintinėse išvykose.

Tradicinė stovykla padeda Rusijos kraštuose gyvenantiems lietuviams palaikyti ir stiprinti ryšius su Lietuva. Iš viso stovykloje jau apsilankė per 100 vaikų iš Sankt-Peterburgo, Petrozavodsko, Medvežegorsko, Bratsko, Barnaulo, Ulan-Udė, Čitos, Maskvos ir kitų Rusijos regionų. Stovykla Alantoje – viena iš trijų Švietimo ir mokslo ministerijos remiamų stovyklų užsienio lietuvių vaikams. Liepos viduryje Rumšiškėse rengiama stovykla trečią kartą sukvietė lietuvius iš viso pasaulio statyti miuziklo, o rugpjūčio mėnesį į kūrybinę stovyklą pajūryje rinksis Karaliaučiaus srityje gyvenančių lietuvių vaikai.

 

Vyriausybė skirs vardines LR prezidentų stipendijas. Į jas galės pretenduoti ir nevalstybinių universitetų bei kolegijų studentai. Šiuo sprendimu nuo 2018 m. plečiamas vardinių LR prezidentų stipendijų gavėjų ratas – iki šiol šias stipendijas galėjo gauti tik valstybinių aukštųjų mokyklų studentai. „Vardinės Lietuvos Respublikos prezidentų stipendijos – pats garbingiausias studento pasiekimų įvertinimas ir paskata toliau siekti geriausių akademinių rezultatų. Svarbu, kad nuo šiol į jas galės pretenduoti visų, neišskiriant tik valstybinių, Lietuvos aukštųjų mokyklų geriausieji“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Geriausiems aukštųjų mokyklų studentams kasmet numatoma iki trisdešimties vardinių stipendijų – po penkias kiekvienai iš šešių studijų sričių. Technologijos mokslų studentams skiriamos Jono Žemaičio, socialinių mokslų – Algirdo Brazausko, biomedicinos mokslų – Kazio Griniaus, fizinių mokslų – Aleksandro Stulginskio, humanitarinių mokslų ir meno studijų atstovams atitenka Antano Smetonos vardo stipendijos. Prezidentų stipendijos skiriamos vieneriems studijų metams už gerus akademinius pasiekimus ir aktyvią mokslinę veiklą. Kandidatai atrenkami atsižvelgiant į mokymosi rezultatus, studijų, mokslinės ir meninės veiklos įvertinimus, dalyvavimą konkursuose, ekspedicijose, mokslinės praktikos projektuose, paskelbtus mokslo darbus.

 

Iš kiekvienai studijų sričiai numatytų penkių vardinių stipendijų po vieną skiriama kolegijų studentui (190 eurų kas mėnesį), po dvi – siekiantiems bakalauro laipsnio universitetuose (190 eurų) ir po dvi – magistrantūros studentams (266 eurai). Kandidatūras stipendijoms teikia aukštosios mokyklos, jas vertina Lietuvos mokslų akademijos ekspertai. Vardines prezidentų stipendijas, siekiant pagerbti Lietuvos Respublikos prezidentus ir paskatinti geriausius Lietuvos studentus, Švietimo ir mokslo ministerija įsteigė 1995 m. Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.