Universitetai ir regioninė politika

Lietuvos Respublikos Seimo nario doc. dr. Stasio Tumėno komentaras

(iš Seimo nario Nr. 6–7 (2017-07-20) naujienlaiškio)

Braškėdama, bet pajudėjo ir aukštųjų mokyklų konsolidacijos, optimizavimo reforma. Taip, Lietuvoje universitetų yra per daug, bet pirmiausia juos jungti, optimizuoti, mano nuomone, reikia Vilniuje ir Kaune. Deja, net valdančioji dauguma, deklaravusi regioninę politiką visose gyvenimo srityse, tarp jų ir aukštojo mokslo, susvyravo ir neparėmė idėjos išlaikyti savarankiškus Klaipėdos ir Šiaulių universitetus.

 

Jurgaitis Gumuliauskas Tumenas
Aptariamos Šiaulių universiteto perspektyvos. Iš kairės: ŠU rektorius prof. dr. Donatas
Jurgaitis, Seimo nariai – prof. dr. Arūnas Gumuliauskas ir doc. dr. Stasys Tumėnas. J. Jasaičio
nuotr.

Čia išryškėjo nelabai korektiška ŠMM pozicija, kuri, siekdama apginti tariamai teisingą savo poziciją, pasitelkė tokią metodiką, skaičius, lenteles, kurie nenaudingi mažiesiems universitetams. Negana to, Seimui dar nė nepriėmus sprendimų dėl universitetų optimizacijos plano, ministrė savo įsakymu „pakėlė“ bakalauro ir magistro studijų grupių formavimo skaičių kartelę taip, kad ji būtų nepasiekiama mažesniesiems universitetams.

 

<…> Kalbame, kas su Šiaulių universitetu bus ateityje, o ministerija siunčia minas ir užtaisus, kurie jau dabar yra nenaudingi. Nustačius studentų kvotas, programoms kyla pavojus, kad ŠU gali nesurinkti studentų. O nesurinkus, bus pasakyta: juk sakėme, kad taip ir bus! Įsivaizduojate, Šiaulių universitetui šiemet skirta tik apie 30 valstybės finansuojamų vietų. Tai absurdas! Specialybėms, kurios visada buvo šio universiteto pasididžiavimas, neduota nė vienos vietos! Pavyzdžiui, muzikos pedagogikai nedavė nė vienos valstybės finansuojamos vietos, tarsi tai ir atitiktų jų (ŠMM) taktiką bei strategiją, kad muzikos pedagogus turi rengti Muzikos ir teatro akademija. Nors būtent Šiauliuose profesorius Eduardas Balčytis kelis dešimtmečius kūrė sistemą, paruošė tai, kas dabar vyksta ir surenka pakankamai studentų. Ar tai reikia sugriauti?

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.