Stipendiją „Mokslo moterims“ pirmą kartą gavo ir Lietuvos mokslininkė

Šiais metais pirmą kartą stipendija „Mokslo moterims“ įteikta visų Baltijos šalių mokslininkėms. Iškilmingoje ceremonijoje Latvijos mokslų akademijoje gegužės 26 d. 6000 eurų dydžio stipendijas gavo penkios mokslininkės iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Jaunoji Lietuvos mokslininkė dr. Urtė Neniškytė dirba Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Neurobiologijos ir biofizikos katedroje. Jos tyrimas gali atskleisti tikslią neurologinio vystymosi ir neuropsichiatrinių ligų, pavyzdžiui, autizmo arba šizofrenijos, molekulinę priežastį. Dr. U. Neniškytė tiria lipidų grupavimą kaip signalą sinapsių eliminavimui, kaip nereikalingos neuronų jungtys (sinapsės) pašalinamos iš smegenų jų vystymosi metu. Pavienės molekulės, esančios šiose sinapsėse, signalizuoja imuninės sistemos ląstelėms, kurias jungtis reikia likviduoti. „Esame gavę labai įdomių duomenų apie molekulinius markerius, kurie nulemia, kurias sinapses reikia likviduoti. Planuojame panaudoti šiuos markerius sinapsėms atskirti, kad palygintume jas su išsaugotomis sinapsėmis ir išaiškintume skirtumus, kurie skatina smegenų vystymąsi“, – sako tyrėja.

 

L’Oréal Baltic stipendijos šiais metais įteiktos penkioms Baltijos šalių mokslininkėms. Tai Renatė Ranka, Jekaterina Ivanova ir Marina Sokolova iš Latvijos, Estijos mokslininkė Els Heinsalu ir jau minėta Lietuvos mokslininkė Urtė Neniškytė. Autorė yra L’Oréal Baltic atstovė spaudai.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.