Klaipėdos universitete – reikšmingos permainos

Naujus akademinius metus Klaipėdos universitetas pasitiko pasipildęs beveik tūkstančiu naujų studentų. Šių metų priėmimas buvo geresnis, nei tikėtasi: studijų sutartis pasirašė 932 būsimieji pirmakursiai: 353 bakalaurai, 342 magistrantai ir 237 kitų – papildomų, sutrumpintų ar profesinių studijų studentai. Nuo spalio 1-osios studijas turėtų pradėti ir 16 pirmo kurso doktorantų. Studijuoti Klaipėdos universitete pareiškė pageidavimą daugiau kaip 80 užsieniečių, dalis jų dar laukia leidimų gyventi šalyje. Didžiausio įstojusių pirmakursių dėmesio susilaukė išskirtinės – jūrų uostų inžinerijos, suskystintųjų gamtinių dujų terminalų inžinerijos, hidrologijos ir okeanografijos, kūno kultūros ir sporto pedagogikos, slaugos, kineziterapijos ir vaikystės pedagogikos bakalauro studijos. Paklausiomis lieka psichologijos, logistikos ir ekonomikos bakalauro studijos.

Universitetas džiaugiasi gausiu naujų magistrantų būriu: per pirmąjį priėmimo etapą buvo užpildytos visos valstybės apmokestinamos vietos. Iš viso įstojo pusketvirto šimto antros pakopos pirmakursių. Paklausiausios studijų programos: Baltijos šalių istorija su galimybe rinktis karo istoriją, ekologija ir aplinkotyra, geoinformatika, jūrų uostų valdymas, laivyno techninės eksploatacijos valdymas, regionų valdysena, slauga, socialinis darbas, sveikatos priežiūros vadyba ir visuomeninės sveikatos ugdymas.

 

Naujas laboratorijų pastatas

Universitetas, susitelkdamas į mokslinius tyrimus ir jais grįstas studijas, šiais metais įkurs Jūros tyrimų institutą naujame Mokslinių laboratorijų pastate. Apie 5900 kv. m laboratorijų pastate bus įrengta mažiausiai 80 modernių darbo vietų mokslininkams, kurie dirbs 5 laboratorijose: Vandens transporto technologijų, Jūrinių konstrukcijų patikimumo, Jūros ekosistemų, Jūros chemijos, Laivyno ir ekspedicinių tyrimų. Institute jau šiais metais pradės dirbti ne mažiau kaip pusšimtis mokslo darbuotojų ir tiek pat tyrėjų, laborantų bei kitų specialistų. Jo tikslas – vykdyti tarptautinio lygio jūrinės krypties mokslinius tyrimus, teikti moksliniais tyrimais ir naujovių plėtra pagrįstas paslaugas verslui, dalyvauti tobulinant universiteto bei nacionalines jūrines mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklos kryptis, dalyvauti studijų veikloje.

Kaip teigia JMTC direktorius prof. dr. Darius Daunys, naujasis Jūros tyrimų institutas leis universiteto mokslininkams sklandžiau vykdyti bendrus darbus. „Labai gerai, kad mes jungiamės ir iš kelių skirtingų centrų. Tokio laboratorijų pastato atidarymas priartins Klaipėdos universitetą prie vakarietiškų jūrinių valstybių mokslinių institutų pavyzdžių“, – teigė profesorius.

Pasak akademiko, prof. habil. dr. Sergejaus Olenino, „jūrinių tyrimų laboratorijų pastato atidarymas yra svajonių išpildymas, nes mes tokius tyrimus pradėjome prie plikų sienų su „nurašytais“ aparatais. Viliuosi, kad atsiras jaunų žmonių, norinčių tapti mokslininkais, tyrinėti jūrą, aplinkotyrą. Mokslininko profesija suteikia galimybę pažinti ir visuotinį pasaulį, ir save“.

 

Studijų ir infrastruktūros tobulinimas

Siekiant tobulinti universiteto valdymą, pertvarkoma jo infrastruktūra: norima atsisakyti po visą miestą išblaškytų senų pastatų ir universiteto padalinius sutelkti istoriniuose pastatuose Herkaus Manto ir Salomėjos Nėries gatvėse. Pirmajame etape planuojama atsisakyti pastatų Sportininkų ir Malūnininkų gatvėse, o gautas lėšas panaudoti dar vieno naujo bendrabučio statybai. Numatyta parduoti pastatus Minijos, Bijūnų gatvėse ir Taikos prospekte. Gautos lėšos bus panaudotos naujo pastato universiteto miestelyje statybai, kur įsikurs Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultetas su studijų laboratorijomis.

 

Akademinė bendruomenė bus sutelkta viename miestelyje. Bus tęsiamos derybos su Vyriausybe dėl Jūrinės žuvininkystės ir akvakultūros laboratorijos, esančios Smiltynėje, perdavimo Klaipėdos universitetui. Siekiama sutelkti visus šią veiklą vykdančius padalinius į vieną mokslinių tyrimų bei studijų centrą. Dalyvaudamas aukštojo mokslo pertvarkoje, universitetas stambins studijų padalinius, plės tarptautines studijas, siekdamas pritraukti daugiau studentų iš užsienio. Autorė yra Klaipėdos universiteto studijų prorektorė. Šaltinis: www.alkas.lt, 2017 09 06

Leta Dromantienė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.