Lietuvos humanitarinių ir socialinių mokslų asociacijų pareiškimas dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusių įtarimų dėl KTU rektoriaus akademinio nesąžiningumo

Vilnius, 2017-09-25

Viešojoje erdvėje pasirodžius įtarimams, kad Kauno technologijos universiteto rektoriaus prof. Petro Baršausko monografijoje „Transfer of International Management Principles to CEECs“ (Stralsund: Nordic Academy of Informatization, 2000), kurios pagrindu Vilniaus Gedimino technikos universitetas šiam mokslininkui suteikė socialinių mokslų srities habilituoto daktaro laipsnį, yra didelio masto akademinio nesąžiningumo požymių, Lietuvos socialinių ir humanitarinių mokslų mokslininkai siekia dar kartą pabrėžti akademinės etikos standartų svarbą.

Akademinio nesąžiningumo atvejai ir dažnai neadekvačiai menkos sankcijos už akademinį nesąžiningumą jam pasitvirtinus bei santykinai lėtai tiriami įtarimai akademiniu nesąžiningumu silpnina Lietuvos aukštojo mokslo nacionalinę ir tarptautinę reputaciją, apsunkina akademinio sąžiningumo normų diegimą studentams, menkina pasitikėjimą Lietuvos universitetų vykdomų studijų programų kokybe, iškreipia aukštojo mokslo meritokratinių principų taikymą.

 

Dėl šių ir kitų priežasčių yra nepaprastai svarbu, kad įtariamo plagiato, falsifikacijos ir kitokių pavidalų akademinio nesąžiningumo atvejai būtų kuo greičiau, skaidriau ir principingiau įvertinami. Todėl raginame tiek pačias aukštąsias mokyklas, tiek kompetentingas valstybės institucijas imtis visų reikalingų veiksmų, kad būtų užtikrinta efektyvi akademinio sąžiningumo normų laikymosi kontrolė ir taip būtų užkirstas kelias toliau plisti abejonėms dėl Lietuvos aukštojo mokslo sistemos patikimumo tarp piliečių ir tarptautinių partnerių.

 

Lietuvos fenomenologų asociacijos prezidentas prof. dr. Dalius Jonkus

Lietuvos filosofų draugijos prezidentė                                                    dr. Audronė Žukauskaitė

 

„Mokslo Lietuvos“ redakcija gavo Lietuvos sociologų draugijos pranešimą:

Lietuvos sociologų draugijos vykdomoji taryba pritarė Humanitarinių ir socialinių mokslų sąjūdžio pareiškimui dėl KTU rektoriaus akademinio nesąžiningumo.

Lietuvos sociologų draugijos prezidentė                                                  doc. dr. Milda Ališauskienė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.