Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimai

Ministerija netoleruos akademinės etikos nusižengimų. Švietimo ir mokslo ministerija smerkia bet kokį akademinį nesąžiningumą, menkinantį Lietuvos mokslo reputaciją. Tokią ministerijos poziciją išsakė viceministras Giedrius Viliūnas, reaguodamas į viešumoje pasirodžiusią informaciją apie vieno iš Kauno technologijos universiteto vadovų galimą mokslinės etikos pažeidimą.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba šiuo metu tiria gautą skundą dėl KTU rektoriaus Petro Baršausko galimai nuplagijuotos monografijos, kurios pagrindu buvo apginta disertacija. Šis tyrimas turėtų būti užbaigtas iki rugsėjo pabaigos. Pagal Mokslo ir studijų įstatymą, Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba nagrinėja visus akademinės etikos pažeidimus, apie tyrimo rezultatus informuoja aukštosios mokyklos steigėją ir kitas institucijas, taip pat turi teisę įpareigoti aukštąją mokyklą atšaukti sprendimus, padarytus pažeidžiant akademinę etiką.

 

„Ministerija svarsto galimus būdus sugriežtinti akademinės etikos priežiūrą. Kai kuriose mokslų srityse susiklosčiusi netoleruotina situacija, kai perrašomi kitų autorių mokslo darbai, jie naudojami be reikiamų nuorodų. Leidžiamos žemo mokslinio lygio monografijos, kuriose neapibendrinami savi moksliniai tyrimai, o tik perrašomi kitų, dažniausiai užsienio autorių, rezultatai“, – sako viceministras.

 

Moksleivių skaičiaus pokyčiai. Bendrojo ugdymo mokyklose pradėjo mokytis per 29 tūkst. pirmokėlių, panašiai kaip ir pernai. Trečius metus iš eilės jų yra daugiau nei abiturientų, kurių bendrojo ugdymo mokyklose mokysis per 26 tūkst., t. y. keliais šimtais mažiau nei pernai. Iš viso į mokyklas susirinko per 450 tūkst. mokinių ir studentų. Išankstiniais duomenimis, 1148 bendrojo ugdymo mokyklose mokslo metus pradėjo 326 tūkst. mokinių. Tai 4 tūkst. mažiau nei pernai. 70 profesinio mokymo įstaigų sulaukė panašaus kaip pernai moksleivių skaičiaus – 47 tūkst., o 22 kolegijose ir universitetuose – per 116 tūkst. studentų, arba 8 tūkst. mažiau nei pernai.

 

Jaunųjų vertėjų konkursas. Konkurse gali dalyvauti mokiniai, gimę 2000 m. Mokyklos iki spalio 20 d. kviečiamos užsiregistruoti konkurso internetinėje svetainėje ec.europa.eu/translatores. Jos bus atrinktos atsitiktine tvarka. Konkurse gali dalyvauti tiek mokyklų, kiek šalis turi vietų Europos Parlamente – Lietuvai galės atstovauti 11 mokyklų. Vienuoliktą kartą Europos Komisijos rengiamame konkurse renkami geriausi ES jaunieji vertėjai. Jie iš vienos oficialiosios ES kalbos į kitą kalbą turi išversti trumpą tekstą. Konkurse jau yra dalyvavę daugiau kaip 25 000 mokinių iš ES šalių.

 

Konkursas vyks 2017 m. lapkričio 23 d. – tą dieną visose ES šalyse mokiniai, prižiūrimi savo mokytojų, vers tekstą. 28 nugalėtojai (po vieną iš kiekvienos ES šalies) bus apdovanoti trijų dienų kelione į Briuselį 2018 m. pradžioje. Kartu su savo mokytojais jie dalyvaus apdovanojimų ceremonijoje. Daugiau informacijos: http://www.smm.lt/web/lt/konkursai/kurybiniai-konkursai-moksleiviams/jaunuju-verteju-konkursas-juvenes-translatores.

Magistrantams iš užsienio – parama studijoms Lietuvoje. Siekdama didinti studijų tarptautiškumą ir pritraukti į Lietuvą studijuoti gabius jaunuolius iš užsienio, valstybė skiria paramą užsieniečių magistrantūros studijoms. 2017 m. paramą studijoms Lietuvoje gaus 70 magistrantų iš septynių šalių. Iš 70 paramą studijoms gausiančių užsieniečių magistrantų 40 vietų šiemet skiriama studentams iš Ukrainos. Paramą studijoms Lietuvoje taip pat gavo magistrantai iš Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Kinijos, Japonijos, Moldovos.

 

Šiemet magistrantūros studijų mūsų šalyje finansavimo konkurse galėjo dalyvauti studentai iš dešimties šalių ir už Europos ekonominės erdvės ribų gyvenantys lietuvių kilmės užsieniečiai. Pirmą kartą į paramą galėjo pretenduoti Japonijos, Pietų Korėjos ir Izraelio piliečiai. Atrenkant pretendentus, buvo vertinami bakalauro studijų rezultatai, studijų kalbos mokėjimas, motyvacija mokytis Lietuvoje ir pateiktos rekomendacijos. Į magistrantūros studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose įstojusiems užsieniečiams iš trečiųjų šalių teikiama dviejų rūšių parama: išmoka studijų kainai kompensuoti ir stipendija. Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus praneši­mus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.