Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimas

Susitarimas su profesinėmis sąjungomis dėl kolektyvinės sutarties. Vėlų spalio 18 d. vakarą Švietimo ir mokslo ministerijoje, dalyvaujant Vyriausybės ir Seimo atstovams, susitarta su švietimo darbuotojų profesinių sąjungų atstovais dėl šakos kolektyvinės sutarties visų punktų, kuriuos patikslinti buvo prašiusi Vyriausybė. Sutarties projektas bus teikiamas artimiausiam Vyriausybės posėdžiui ir neatidėliojant pasirašoma sutartis.

Pagrindiniai sutarties punktai susiję su mokytojų etatinio darbo užmokesčio įvedimu. Numatoma, kad etatinis darbo apmokėjimas palaipsniui bus įvedamas nuo 2018 m. rugsėjo per dvejus metus. Valstybė etatiniam darbo užmokesčiui įvesti papildomai skirs 93 mln. eurų. Iki 2020 m. mokytojų atlyginimas sieks tūkstantį eurų. 2018–2022 m. numatyta sudaryti prielaidas didinti dėstytojų, mokslininkų algas, gerinti jų darbo sąlygas.

Kolektyvinės sutarties projekte numatoma iki kiekvienų metų birželio 1 d., atsižvelgus į Vyriausybės programą ir šalies ekonominę raidą, finansines galimybes, su sutartį pasirašiusiomis profesinėmis sąjungomis aptarti ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimų didinimo galimybes, siekiant iki 2020 m. juos sulyginti su bendrojo ugdymo mokyklų mokytojų darbo užmokesčiu. Numatyta iki 2018 m. rugsėjo 1 d. sudaryti galimybes mokytojams mokyti kitus dalykus ir įgyti kitą pedagoginę specializaciją.

 

Sutarta skatinti mokyklų tinklo optimizavimą ir tobulinti mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisykles. Užtikrinant švietimo prieinamumą ir siekiant ugdymo kokybės, nustatyti tinkamą didžiausią ir mažiausią mokinių skaičių klasėje.

Švietimo ir mokslo ministerijos ir 6 profesinių sąjungų parengta kolektyvinė sutartis buvo pateikta Vyriausybei, kuri, pateikusi savo siūlymus, projektą grąžino tobulinti. Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos sky­riaus pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.