Dėl 1949 m. vasario 16 d. Deklaracijos pasirašymo minėjimo

LIETUVOS SĄJŪDŽIO VILNIAUS SKYRIAUS TARYBA

PRAŠYMAS

1949 m. vasario 16 d. Deklaracijos pasirašymą minėti prie Lietuvos Respublikos Prezidento, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos Prezidiumo

Pirmininko generolo Jono Žemaičio-Vytauto  paminklo Vilniuje

PAŽYMIME, kad 2014, 2015, 2016 ir 2017 m. vasario 16-ąją nebuvo valstybiniu lygmeniu minimas 1949 m. vasario 16 d. Deklaracijos pasirašymas prie generolo Jono Žemaičio-Vytauto paminklo Vilniuje. Daugelis tokį valdančiųjų elgesį suprato kaip nepagarbą žuvusiems ir kovojusiems partizanams, jų vadui, Lietuvos Respublikos Prezidentui generolui Jonui Žemaičiui-Vytautui ir kaip bandymus trinti istoriją iš žmonių atminties.

 

KONSTATUOJAME, kad 1944–1953 m. Lietuvoje vyko pasaulyje neturintis analogų partizaninis karas. Per karą žuvo apie 20 tūkst. partizanų ir rėmėjų, dešimtys tūkstančių buvo areštuota, nuteista, ištremta, nužudyta. Per 50 sovietinio genocido metų Lietuva prarado apie 1 mln. žmonių. Buvo padaryta žalos maždaug už 830 mlrd. JAV dol.

 

PAŽYMIME, kad 1949 m. vasario 16 d. per sovietų okupaciją pasirašyta Deklaracija turi būti IŠKILMINGAI MINIMA Vilniuje.

PRAŠOME nuo 2018 m. vasario 16 d. REGULIARIAI valstybės lygmeniu minėti 1949 m. vasario 16 d. Deklaracijos pasirašymą prie Lietuvos Respublikos Prezidento, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos Prezidiumo Pirmininko generolo Jono Žemaičio-Vytauto paminklo Vilniuje. Tikime, kad tuose renginiuose aktyviai dalyvaus partizanai, sukilėliai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, Laisvės kovotojai, jaunimas, studentai, moksleiviai, užsienio svečiai, sąjūdininkai, kariūnai, kareiviai, jūrininkai, karininkai ir aukščiausieji Lietuvos pareigūnai bei politikai.

 

SIŪLOME minėjimą pradėti 15 val., kad nuo Signatarų namų suspėtų atvykti šventės dalyviai. Prezidento kanceliarija turėtų organizuoti darbą taip, kad Prezidentė kartu su Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininku, Bažnyčios hierarchais, Seimo Pirmininku, Ministru Pirmininku ir garbingais svečiais galėtų dalyvauti minėjime.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.