ES investicijos – struktūrinėms švietimo reformoms

Švietimo ir mokslo ministerija, įvertinusi ankstesnės Vyriausybės suplanuotų 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų tikslingumą ir atitikimą šalies prioritetams, perskirsto ES paramą. Šios lėšos nukreipiamos į pradėtas bendrojo ugdymo, aukštojo mokslo ir profesinio mokymo pertvarką.

1 2„ES lėšų panaudojimo tempą lemia šiuo metu vykdomos kompleksinės švietimo pertvarkos. Peržiūrėdami dar anos Vyriausybės suplanuotas ES investicijų lėšas, sutelkiame dėmesį į ilgalaikę investicijų naudą. Todėl vienu metu spaudžiame ir akseleratorių, ir stabdį. Siekiame, kad finansavimas būtų skiriamas efektyviai, kad nebūtų skubaus ES lėšų įsisavinimo dėl įsisavinimo arba dėl to, kad taip jau buvo suplanuota anksčiau. Perskirstydami ES lėšas, atsižvelgiame į EBPO rekomendacijas ir koncentruojamės į švietimo ir mokslo kokybės gerinimą bei investicijų prasmę”, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

 

Pasak ministrės, revizavusi anksčiau į sektorinius praktinio mokymo centrus suplanuotų 49 mln. eurų ES fondų investicijų tikslingumą ir veiksmingumą, Švietimo ir mokslo ministerija planuoja skirti iki 18,2 mln. eurų projektams, kurie realiai pagrįsti ir perspektyvūs. Iš perskirstytų profesinio mokymo srities lėšų 9 mln. eurų papildomai planuojama skirti universitetų konsolidavimui. Kitos lėšos bus perskirstytos atsižvelgiant į rengiamą profesinio mokymo įstaigų pertvarkos planą, nukreipiant finansavimą perspektyviausioms įstaigoms ir mokymo sritims.

Taip pat peržiūrėtos ES lėšos mokslo ir studijų institucijų infrastruktūrai koncentruoti. Aukštojo mokslo reformai iš viso planuojama skirti 106 mln. eurų ES fondų lėšų. Sutelkti ES ištekliai bus nukreipiami į aukštojo mokslo ir studijų kokybės gerinimą, mokslo ir studijų tarptautinio konkurencingumo didinimą.

 

Švietimo ir mokslo ministerija kreipėsi į Finansų ministeriją dėl galimybės ES investicijų lėšomis papildomai finansuoti neformalųjį švietimo krepšelį, geltonųjų autobusiukų įsigijimą, tikslines stipendijas, skiriamas universitetų pedagogų rengimo programų studentams, ir kitas priemones. Tam būtų skiriama 35 mln. eurų ES lėšų.

Švietimui ir mokslui iš viso skirta 866 mln. eurų 2014–2020 m. laikotarpio ES fondų lėšų. Šiuo metu pasirašyta sutarčių su projektų vykdytojais, kurių vertė – 180 mln. eurų, iš jų mokslo srities –74 mln. eurų, studijų – 41 mln. eurų, bendrojo ugdymo ir neformaliojo švietimo – 32 mln. eurų, profesinio mokymo ir mokymosi visą gyvenimą – 33 mln. eurų. Jau išmokėta 60 mln. eurų nuo bendros Švietimo ir mokslo ministerijos skirtos ES lėšų sumos. Iki 2018 m. I ketvirčio bus paskelbti konkursai dėl 80 proc. visos ministerijos administruojamų ES investicijų. Visos Švietimo ir mokslo ministerijos administruojamos lėšos tikslingai bus investuotos iki periodo finansavimo pabaigos.

 

Šiuo metu paskelbtas kvietimas mokslininkų, tyrėjų kvalifikacijai tobulinti ir bendradarbiavimui vystyti. Artimiausiu metu bus skelbiami kvietimai mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros tarptautiškumui skatinti, mokslininkų iš užsienio pritraukimui vykdyti mokslinius tyrimus, suaugusiesiems, nebaigusiems bendrojo ugdymo programos, mokyti ir kt. Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus prane­šimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.