Prisimenant profesorių Valdą Pruskų: monografijos sutiktuvės Mokslų akademijoje

Vienu iš kriterijų, vertinant mokslininko nuveiktus darbus, gali būti jo mokslinių veikalų publikavimas, JAM jau esant Amžinybėje…

19 Valdas Pruskus dalyviai
prof. Valdo Pruskaus atminimo renginio dalyviai

2016 m. sausio 26 d. atsisveikinome su Vilniaus Gedimino technikos ir Lietuvos edukologijos universitetų profesoriumi habil. dr. Valdu Pruskumi. Lietuvos mokslininkų bendruomenė neteko iškilios, jautrios, tolerantiškos asmenybės, brandaus plačių interesų mokslininko, dvylikos monografijų, daugelio studijų, vadovėlių ir kitų mokymo priemonių bei daugiau kaip 400 mokslinių straipsnių autoriaus, mokslinių leidinių sudarytojo ir redaktoriaus. Ir štai 2017 m. rugsėjo 19 d. Lietuvos mokslų akademijoje įvyko V. Pruskaus (1950–2016) atminimo ir jo monografijos „Ekonomika ir filosofija: sąveikos ir trajektorijos“ sutiktuvių vakaras.

 

Renginį moderavo VGTU Filosofijos ir kultūros studijų katedros vedėjas profesorius dr. Tomas Kačerauskas, dalyvavo VGTU Kūrybinių industrijų fakulteto dekanė doc. dr. Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė, prodekanas prof. dr. Vytis Valatka, profesoriaus Valdo Pruskaus kolegos ir bendradarbiai. Renginio dalyvius ypač žavėjo šiltas žmonos Violetos ir sūnaus Augustino bendravimas. Šeimos nariai nuoširdžiai pasidalino prisiminimais iš tų dienų, kai visi kartu džiaugėsi gyvenimu: rūpinosi vienas kitu, keliavo, kūrė ateities vizijas, svajojo… Šiuos prisiminimus papildė nuotraukos iš šeimos albumo.

 

Pasak prof. dr. T. Kačerausko, jį visada žavėjo V. Pruskaus platūs moksliniai interesai, kūrybiškas mąstymas, idėjų srautas ir subtilaus humoro jausmas. Paskutiniais metais trikdė ir įžvelgiamas V. Pruskaus nerimas: ar jis suspėsiąs parašyti, ką buvo sumanęs. Šiandien akivaizdu, kad nerimauta ne be pagrindo: akademinė bendruomenė šios monografijos sulaukė autoriui jau išėjus ten, iš kur nebegrįžtama.

 

19 Valdo Pruskaus monografija
Prof. Valdo Pruskaus paskutinė monografija

Buvęs VGTU rektorius, dabar šio universiteto Statybos technologijos ir vadybos katedros profesorius, LMA akademikas Edmundas Kazimieras Zavadskas apžvelgė garbaus atminimo profesoriaus V. Pruskaus ilgametės mokslinės ir pedagoginės veiklos esminius aspektus. Akademikas pasidalino įžvalgomis apie naujosios monografijos ir kitų profesoriaus V. Pruskaus mokslinių darbų svarbą ir akcentavo jų didžiulę išliekamąją vertę.

Išsamiai V. Pruskaus monografiją aptarė buvęs LEU Istorijos fakulteto prodekanas prof. dr. Libertas Klimka, pabrėždamas knygos aktualumą. Ekonomikos filosofija – tik pastaraisiais dešimtmečiais susiformavusi disciplina, nagrinėjanti, kokią įtaką skirtingiems socialiniams sluoksniams turi rinkos ekonomikos puoselėjamų socialinių normų ir vertybinių orientacijų raiška bei  sklaida.

 

Šioje monografijoje a. a. prof. V. Pruskus atskleidė skirtingų mokyklų filosofų požiūrį į ekonominius reiškinius, jų kilmę ir poveikį įvairioms visuomenės būties sritims. Atskiruose monografijos skyriuose autorius analizavo individo ekonominį veikimą rinkoje, ekonominių ir kultūrinių vertybių kūrimo savitumą, verslą kaip žaidimą ir kaip ekonominės veiklos būdą, laisvalaikio ir karjeros siekimo ypatumus, aplinkos kokybę ir kitas šiuolaikinės vartotojų visuomenės aktualijas. Prelegentas pažymėjo autoriaus minties aiškumą ir dėstymo nuoseklumą monografijoje, kuri labai reikalinga jaunimui, žengiančiam į savarankišką gyvenimą ir ekonominę veiklą.

 

Šių eilučių autorė pasidalino mintimis apie šviesaus atminimo profesoriaus V. Pruskaus asmenybę ir kartu praleistą laiką, abiejuose universitetuose gvildenant egzistencines problemas ir aptariant sudėtingo laikotarpio realijas. Valdas Pruskus buvo išskirtinai brandi ir darni, atskirais atvejais kiek uždara asmenybė. Ryškiausi jo charakterio bruožai buvo darbštumas, kuklumas, geranoriškumas, jautrumas, drąsa ir ištvermė, naujovių troškimas ir pagarba kitiems. Profesorius buvo labai geranoriškas, bet ir reiklus jauniesiems kolegoms – dėstytojams ir studentams. Neatsitiktinai jis tapo pavyzdžiu ne vienam akademinės bendruomenės nariui. Negalima nesižavėti Profesoriaus principine nuostata, kad, einant į studentų auditoriją, reikia turėti publikuotą vadovėlį, studijų knygą ar metodinę priemonę.

 

Monografijos mokslinė redaktorė Jovilė Barevičiūtė aptarė monografijos turinį ir jos autoriaus postmodernistinį mąstymą, plačius mokslinius interesus, neeilinius gebėjimus taikyti tarpdalykines prieigas, sprendžiant įvairiasluoksnę problematiką, apimančią filosofiją, sociologiją, politologiją, edukologiją, ekonomiką, etiką, komunikacijos teoriją. Pasak redaktorės, jai buvo garbė, bet kartu ir didžiulė atsakomybė parengti šį mokslinį veikalą publikavimui, nes ši monografija – jau paskutinis vaisius, nuraškytas nuo Profesoriaus ilgamečių tyrimų medžio, kai, redaguojant tekstą, nebuvo galimybės pasikonsultuoti su autoriumi.

 

VGTU Filosofijos ir kultūros studijų katedros lektorius dr. Tautvydas Vėželis pratęsė pasisakiusių kolegų mintis apie V. Pruskaus mokslinį palikimą. Pasak jo, šios monografijos laukė visa akademinė bendruomenė, nes jos turinys aktualus tiek dėstytojams, tiek studentams. Šilčiausiais prisiminimais apie bendrą akademinę veiklą su V. Pruskumi pasidalino prof. hab. dr. Lietuvos mokslų akademijos narys emeritas Romualdas Grigas. Abu iškilius mokslininkus daugelį metų siejo kolegiški santykiai, gvildenant sociologijos, filosofijos, ekonomikos ir daugybę kitų tarpdisciplininių problemų bei aptariant studijų aktualijas.

Renginiui pasibaigus, profesoriaus V. Pruskaus kolegos kartu su šeimos nariais aplankė jo amžinojo poilsio vietą Kairėnų kapinėse.

19 Prie V. Pruskaus kapo
Prie profesoriaus kapo. Iš kairės: profesoriaus sūnus Augustinas, prof. dr. Libertas
Klimka, prof. dr. Vilija Grincevičienė, dr. Tautvydas Vėželis, prof. dr. Vytis Valatka, Jovilė
Barevičiūtė, prof. dr. Tomas Kačerauskas, Violeta Pruskuvienė.

 

Prof. dr. Vilija Grincevičienė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.