Susitikimas su žemės ūkio ministru

„Smulkieji ir vidutiniai ūkiai nėra pamiršti ir niekada nebus. Žemės ūkio ministerija darys viską, kad šie ūkiai ir dar negavusieji ES paramos galėtų ja pasinaudoti.“ Tai susitikime su Lietuvos šeimos ūkininkų ir Lietuvos mokslininkų sąjungų atstovais patvirtino žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

18 LMS atstovai pas B.Markausk ģ
Lietuvos mokslininkų ir Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungų atstovų susitikimas su žemės
ūkio ministru Broniumi Markausku. Pirmas iš kairės – LMS skyriaus „Kita Lietuva“
vadovas dr. Arūnas Svitojus. ŽŪM nuotr.

Su ministru susitiko LMS skyriaus „Kita Lietuva“ nariai, pasigendantys aiškios valstybės politikos. Nerimą kelia didžiulė emigracija, socialinė atskirtis, senkantis ES paramos aruodas.

 

Pasak ministro, norint paskatinti smulkiuosius ūkininkus modernizuoti savo ūkius ir tapti konkurencingiems rinkoje, nuspręsta peržiūrėti Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos lėšas. Inicijavus programos keitimą, bus siūloma 15 mln. eurų padidinti lėšas priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sričiai „Parama smulkiesiems ūkiams“ įgyvendinti 2017–2020 m. „Ši priemonė yra viena patraukliausių, kuria gali pasinaudoti smulkieji ūkininkai, kad sustiprintų savo ūkius. Paramos intensyvumas siekia net 100 proc., taigi nereikės prisidėti savo lėšomis – vienas ūkis gali gauti 15 tūkst. eurų paramos“, – kalbėjo B. Markauskas. Šią paramą galima panaudoti ne tik žemės ūkio produktams gaminti, bet ir valdoje pagamintiems ar išaugintiems prekiniams žemės ūkio produktams apdoroti, perdirbti ir teikti rinkai.

 

Kalbėta ir apie pilotinius projektus, kurie kaimo žmonėms parodytų kooperacijos įgyvendinimo naudą realybėje. Teikiant paramą investicijoms į žemės ūkio valdas, numatytas prioritetas smulkiesiems ūkiams, kad kuo daugiau pareiškėjų galėtų pasinaudoti ES parama. Svarstoma ir galimybė peržiūrėti tiesiogines išmokas ir patiems stambiausiems jas sumažinti, kad būtų galima daugiau paremti smulkiuosius.

Parengta pagal Žemės ūkio ministerijos ir LMS pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.