„Geriausios 2016 m. disertacijos” apdovanojimai – Vilniaus ir Klaipėdos universitetų atstovams

Lapkričio 10-ąją Prezidentūroje įvyko iškilminga apdovanojimų ceremonija, kurios metu Prezidentė Dalia Grybauskaitė jauniesiems mokslininkams įteikė „Geriausios 2016 metų disertacijos“ apdovanojimus. Konkursą jau vienuoliktą kartą organizavo Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga.

 

20 Geriausi   disertacij   Prezident Ś Robotukas
Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kairėje – renginio „moderatorius“ robotukas Nao

„Džiaugiuosi, kad Lietuvos mokslininkai tvirtai žengia į tarptautinę erdvę. Vis dažniau išgirstame apie mūsų mokslininkų sėkmę įvairiuose konkursuose, pasaulinio masto renginiuose. Tai rodo, kad vis daugiau talentingų žmonių išdrįsta pasakoti apie savo atradimus. Jie mokosi bendradarbiauti su verslu ir savo veikla teikia daugiau komercinės naudos“, – laureatų pasiekimais džiaugėsi Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkė ir Lietuvos mokslininkų sąjungos vicepirmininkė dr. Milena Medineckienė.

 

Šiais metais ekspertų vertinimui buvo pristatytos 53 disertacijos. 22 iš jų apgintos fizinių, technologijos, biomedicinos ir žemės ūkio srityse ir 21 – socialinių ir humanitarinių mokslų srityse. Laureatais pripažinti 11 jaunųjų mokslininkų. Geriausių disertacijų autoriais paskelbti du tyrėjai. Geriausiu fizinių, technologijos, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių disertacijos autoriumi pripažintas Vilniaus universiteto atstovas dr. Linas Minkevičius (darbo vadovas – prof. dr. Vincas Tamošiūnas). Jo disertacijos tema – ,,Terahercinių vaizdų užrašymo matricos, veikiančios kambario temperatūroje”. ,,Tai nuostabus įvertinimas už ilgametes pastangas. Šią temą nagrinėjau nuo bakalauro studijų ir galiu atskleisti tris savo sėkmės komponentus: atkaklus darbas, puikus darbo vadovas, kuris nesikeitė visus 10 metų, ir Fizinių ir technologijos mokslų centras, suteikęs visas sąlygas įgyvendinti savo idėjas“, – pakiliomis emocijomis dalijosi laureatas.

 

Klaipėdos universiteto atstovės dr. Raimondos Nabažaitės disertacija ,,Vėlyvųjų viduramžių ir naujųjų laikų koklininkystė Klaipėdoje: tarp inovacijos ir kultūrinės tradicijos” pripažinta geriausia humanitarinių ir socialinių mokslų srityje. Jos darbo vadovas – prof. habil. dr. Vladas Žulkas. ,,Nuoširdžiai džiaugiuosi, nes šiandien galiu drąsiai teigti, kad atidaviau duoklę visiems Lietuvos Respublikos piliečiams, kurie suteikė man galimybę mokytis nemokamai. Tai daugiau nei mano vienos pasiekimas“, – džiaugėsi laureatė.

Jaunuosius mokslininkus pasveikino pagrindinė renginio rėmėja – „Lietuvos energijos“ įmonių grupei priklausanti UAB „Energijos sprendimų centras“. Pagerbti ir kiti atrinktų disertacijų autoriai. Taip pat ir moksleiviai – geriausiais pripažintų projektų kūrėjai. Renginio dalyviai galėjo išsamiai susipažinti su keliais stendiniais pranešimais.

 

Konkurso laureatus ir svečius ceremonijos metu maloniai nustebino originali renginio vedimo forma. Apdovanojimų ceremonijai vadovavo Robotikos akademijos kūrinys – robotukas Nao. Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ šokio judesiais perteikė terahercinių vaizdų užrašymo matricas ir vėlyvųjų laikų koklininkystės tradicijas, taip įprasmindamas abiejų konkurso laimėtojų disertacijų temas. Šios kompozicijos buvo parengtos pagal idėją „Sušok savo disertaciją“ (angl. Dance your PhD), kuri Lietuvoje įgyvendinta pirmą kartą.

20 geriausi   disertacij   autoriai su sve Źiais
Disertacijų konkurso laureatai su darbų vadovais ir renginio svečiais Lietuvos Respublikos prezidentūroje. Šeštas iš kairės – LR Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas akad. Eugenijus Jovaiša. Pirmoje eilėje (iš kairės): Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, Prezidentė Dalia Grybauskaitė, LJMS pirmininkė dr. Milena Medineckienė

Renginio rėmėjai ir partneriai, be jau minėto „Energijos sprendimų centro“, buvo Viešųjų investicijų plėtros agentūra, Studijų kokybės vertinimo centras, „Robotikos akademija“, Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“, „BIOK laboratorija“, „Menų spaustuvė“, „Indigo gėlės“.

20 Geriausi   disertacij   rengyje  Īokis
Idėjos „Sušok savo disertaciją“ atlikėjai. Manto Bartaševičiaus nuotr.

Parengta pagal LJMS pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.