Algirdo Juliaus Greimo skulptūra – prie Vytauto Didžiojo universiteto

Lietuvos mokslininkų sąjungos Tarpdisciplininės muzikologijos grupė tęsia žymiojo semiotiko profesoriaus Algirdo Juliaus Greimo atminimo įamžinimą. Mūsų grupės rūpesčiu, padedant ir kitoms suinteresuotoms organizacijoms, skulptorius prof. Stasys Žirgulis sukūrė A. J. Greimo skulptūrinį portretą. Paminklas bus pastatytas gruodžio viduryje Kaune, Donelaičio gatvėje, prie įėjimo į Vytauto Didžiojo universitetą.

Paminklo kūrimo istorija – gana sudėtinga. Kurį laiką vyko susirašinėjimas su Kauno savivaldybe. Iš pradžių savivaldybės atstovai siūlė sukurti paminklą ant KTU pastato visai grupei žymių žmonių, kurie dirbo ar mokėsi šiame universitete. Tačiau laikas bėgo, o tokios idėjos įgyvendinimas liko jos sumanytojų vizijose. Todėl sausį LMS Tarpdisciplininės muzikologijos grupė kartu su Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriumi vėl kreipėsi į savivaldybę. Kartus su jos komisijos nariu dirigentu prof. Petru Bingeliu pasiūlėme prof. Stasiui Žirguliui tapti paminklo autoriumi ir gavome leidimą jį pastatyti KTU ir VDU rūmų sandūroje.

 

20 Greimas skulpt ½ra1
A. J. Greimo skulptūros projektas.
Autorius – prof. Stasys Žirgulis

Paminklo vietos paieška tęsėsi, kol buvo apsispręsta pasirinkti kairiąją įėjimo į VDU pusę, kur yra daugiau erdvės skulptūrai. Prof. S. Žirgulis paruošė detalią biusto ir jo vietos dokumentaciją, o lėšas skyrė Kauno savivaldybė. Jau atlikta daugiau kaip pusė paminklo kūrimo ir statybos darbų. Dabar iš spaudos išeina leidinys „Algirdo Juliaus Greimo 100-mečio ženklai“, kuriame yra ir šio paminklo eskizas.

 

Žymiojo semiotiko atminimo įamžinimo darbai tęsiami. Neseniai įvyko Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos 100-mečio minėjimas. Tai buvo didelė šventė. Jos metu teko atidaryti mūsų pasiūlymu įrengtą A. J. Greimo klasę, įrengtą greta mokytojų kambario. Jai specialiai pagaminti suolai, kuriuos galima transformuoti, o stiklinės lentynos įtrauktos į sieną. Jose sudėtos A. J. Greimo knygos, nuotraukos ir ikonografinė medžiaga. Yra išvaizdus ekranas. Viskas padaryta labai skoningai ir moderniai.

 

Pradėjome diskusiją dėl A. J. Greimo vardo suteikimo Kupiškio rajono viešajai bibliotekai. Šiam sumanymui pritaria ir rajono meras, ir bendruomenė.

Prof. Rimtautas Kašponis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.