Diskusija apie akademinę etiką

Gruodžio 13 d. LR Seime, Konstitucijos salėje Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba kartu su LR Seimo Švietimo ir mokslo komitetu organizavo konferenciją-diskusiją „Akademinė etika ir teisės normos“. Renginyje aptartos akademinės etikos ir teisės normų santykio problemos, su kuriomis savo veikloje susiduria ir kontrolierius ar akademinės etikos komisijos bei komitetai.

22 Akademin Ś etika Tum Śnas
Diskusijos dalyviai. Pasisako Seimo narys doc. dr. Stasys Tumėnas

Diskusijoje apie akademinę etiką ir teisės normas dalyvavo LR Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas akad. Eugenijus Jovaiša, LR Seimo narys doc. dr. Stasys Tumėnas, Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius dr. Vigilijus Sadauskas, advokatas Andrius Bambalas, prof. habil. dr. Gediminas Merkys, prof. dr. Algis Krupavičius, prof. habil. dr. Irena Misevičienė, doc. dr. Giedrė Lastauskienė, Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos pirmininkas, LAMPSS tarybos narys doc. Romualdas Povilaitis, kiti LAMPSS bei Lietuvos aukštųjų mokyklų atstovai.

 

Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolierių dr. Vigilijų Sadauską inicijuoti konferenciją-diskusiją ir aptarti akademinės etikos bei teisės normų santykio problemas praktiniu aspektu paskatino teismų priimami sprendimai, kuriuose teisėjai akademinės etikos pažeidimus grindžia teisės normomis.

Diskusijoje aptarti etikos ir teisės normų skirtumai. Etikos norma yra tam tikros bendruomenės narių pripažįstama, sutarta ir išreikšta, bet ne kitų valstybės institucijų „primesta“, etiško elgesio taisyklė, kuri gali būti įtvirtinta Etikos kodekse, gairėse ir kt. Teisės norma yra valstybės ar atitinkamų įgaliotų visuomeninių organizacijų priimta, sankcionuota, formaliai apibrėžta privaloma taisyklė, kurios įgyvendinimas garantuojamas santykio dalyvių poveikio mechanizmais. Etikos norma yra įsipareigojimas, o ne įpareigojimas.

 

Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba yra valstybės biudžetinė įstaiga, kurios veiklos tikslas – užtikrinti Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus darbą, jam nagrinėjant skundus ir inicijuojant tyrimus dėl akademinės etikos ir procedūrų pažeidimo, prižiūrint, kad nebūtų pažeidžiamos akademinės etikos nuostatos ir procedūros.

22 12 14 Jovaisa
LRS Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas akad. Eugenijus Jovaiša

Dr. Raimundas Kaminskas

Autorius yra Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) valdybos narys.

22 Akademin Ś etika Jovai Īa

22 Akademin Ś etika Sadauskas
LR akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius dr. Vigilijus Sadauskas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 Akademin Ś etika Krupavi Źius
VDU Socialinių mokslų fakulteto dekanas prof. dr. Algis Krupavičius
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.