Kapiliarinė energetika – pritaikius vibrokontūrą

Vis dažniau nerimaujame dėl pasaulyje siaučiančių stichijų. Pradedame suprasti, kad kažkas negerai darosi mūsų planetoje. Pateiksiu keletą idėjų tiems, kurie nori matyti, girdėti, suprasti.

21 Jokubaitis portretin Ś
Viktoras Jokubaitis

Projektui „Idėja Lietuvai“ pateiktas toks tekstas: „Naujai kuriama kapiliarinė energetika jau yra susilaukusi autoritetingų Lietuvos mokslininkų atsiliepimų ir vertinimų. Kad ji funkcionuotų, būtina sukurti hibridinį elektros energiją gaminantį vibrokontūrą. Tokio įrenginio principinis veikimas egzistuoja gamtoje. Įrenginys turėtų neribotą plotą, galintį priimti neribotą kiekį saulės ir vėjo energetinių išteklių planetoje bei paversti juos elektros energija. Tai leistų atsisakyti sudėtingų įrenginių, žinomų kaip vėjo, garo, dujų ir vandens turbinų.“

 

Sunku suvokti, kaip galima atsisakyti to, kas buvo kuriama viduramžiais ar dar anksčiau ir funkcionuoja iki šios dienos. Tačiau ateina toks momentas, kada dabar naudojamų įrenginių techninės galimybės pasiekia ribą. Todėl energetiniai komunikaciniai kapiliarai gali atlikti perversmą daugelyje mūsų gyvenimo sričių.

Kas yra kapiliaras? Kiekvienas gyvas organizmas ar augalas pačios gamtos yra aprūpintas kapiliarais. Technikoje žinomi įrenginiai, kaip vandentiekis, šnekiniai transporteriai, šaunamųjų ginklų vamzdžiai, taip pat gali būti kapiliarų pavyzdžiai. Kapiliare, vamzdyje, transporteryje esantiems objektams varyti reikalinga energija. Šią funkciją atlieka širdis, siurbliai, besiplečiančios dujos, garas, kiti įvairūs varikliai.

Pastaruoju metu internete galima rasti kapiliarų arba tunelių, taikytinų žmonių susisiekimui, medžiagų, krovinių, prekių gabenimui, pavadintų hipertuneliais ir kt. Mano patentuotos idėjos esmė skiriasi nuo žinomų tunelių tuo, kad jie yra aprūpinti saulės, vėjo ir vandens energiją į elektrą generuojančiais įrenginiais. Dalis taip sukurtos energijos panaudojama susisiekimui, o jos perteklius atiduodamas į elektros tinklus. Apie tai buvo publikuota leidiniuose „Mokslas ir technika“, „Mokslo Lietuva“ ir kt.

 

Efektyvesniam energetinio kapiliaro funkcionavimui, kaip minėta, būtina atsisakyti įprastų vėjo jėgainių, o vietoj jų sukurti hibridinius elektros energiją gaminančius vibrokontūro įrenginius, kurių veikimas būtų pagrįstas elektromagnetiniu, pjezoelektriniu ir fotovoltiniu principais. Kadangi ši idėja yra patentuota, nėra tikslinga plačiau ją aprašyti. Tokių įrenginių sukūrimo problemą galima išspręsti, pasitelkus Lietuvos moksle vibrotechnikos fenomeną sukūrusį akademiką Kazimierą Ragulskį ir jo komandą, kuri savo mokslinių darbų naujumu, apimtimis ir reikšmingumu galėtų konkuruoti su pasaulyje žinomu „Silicio slėniu“. Šią vasarą, tarpininkaujant „Mokslo Lietuvos“ redaktoriui ir dr. J. Stoniui, man labai pasisekė, kad atsirado galimybė pabendrauti su akademiku ir jo mokiniais: akademiku V. Ostasevičiumi, dr. V. Jūrėnu, dr. P. Paškevičiumi, ir gauti jų patarimų, pasiūlymų, pastabų.

Pažvelgus į naujovių atsiradimų istorijas, sunku tikėtis, kad šios idėjos įgyvendinimo kelias bus trumpas. Net nustebčiau, jei šiuo projektu, taip reikalingu šiuo metu Lietuvai, kas nors deramai susidomėtų. Vis dėlto viliuosi, kad ateis laikas, kai išradėjas nevaikščios ištiesta ranka, o į jį kreipsis su pasiūlymais įgyvendinti tai, ką jis sukūrė. Bet kol tai įvyks, išlieka baimė, kad prieš trejus metus šiems tikslams įkurta įmonė, kaip graži iniciatyva, dėl finansinių aplinkybių gali nustoti egzistuoti. Todėl kviečiu: Matyti! Girdėti! Suprasti!

21 Jokubaitis Pristatymas  Āilal Śs savivaldyb Śs merui
Su V. Jokubaičio išradimu susipažįsta Šilalės rajono meras
21 Jokubaitis Pristatymas Taurag Śs savivaldyb Śs merui
Išradimo pristatymas Tauragės rajono savivaldybėje

Viktoras Jokubaitis

P. S. Sąvokos: „kapiliarinė energetika“ ir „hibridinis elektros energiją generuojantis vibrokontūras“ yra sukurtos šio teksto autoriaus. Išradimas patentuotas LR patentų biure. Ši techninė idėja paskelbta Europos patentų tarnyboje. Gauti autoritetingų Lietuvos mokslininkų atsiliepimai ir vertinimai.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.