Seimas ratifikavo Lietuvos ir Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos susitarimą

Seimas, atsižvelgdamas į Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės 2017 m. lapkričio 23 d. dekretą, ratifikavo Lietuvos Respublikos ir Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos (CERN) susitarimą dėl CERN asocijuotojo nario statuso suteikimo. Už tai numatantį įstatymą (projektas Nr. XIIIP-1407(2) balsavo 87 Seimo nariai, balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo.

CERN2Vilniuje 2017 m. birželio 27 d. pasirašytu ratifikuotu susitarimu Lietuvai suteikiamos CERN asocijuotojo nario statusą atitinkančios teisės ir pareigos, pavyzdžiui, dalyvauti CERN mokslinių tyrimų programose, CERN Tarybos ir jos komitetų darbe, galimybės Lietuvos doktorantams, studentams, jaunesniesiems mokslo darbuotojams dirbti ir stažuotis CERN, Lietuvos pramonės įmonėms dalyvauti CERN pirkimuose.

 

„Naujas Lietuvos ir CERN santykių etapas vidutinės trukmės laikotarpiu padėtų parengti tarptautinius mokslo ir technologijų standartus atitinkančią Lietuvos mokslininkų, inžinierių ir informacinių technologijų specialistų komandą, kuri dalyvautų dideliuose tarptautiniuose moksliniuose, technologiniuose projektuose fizikos, radiobiologijos, medicinos fizikos, branduolinės fizikos srityse“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte. Dokumente pažymima, kad Lietuvos Respublikos asocijuotos narystės CERN metinis mokestis sieks 1 mln. Šveicarijos frankų.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.