Atidarytas Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras

Gruodžio 18 d. Vytauto Didžiojo universitete atidarytas Nobelio premijos laureato akademiko Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras.

22 Sacharovo Tatjana Jankelevic
A. Sacharovo dukra, JAV Harvardo universiteto K. W. Davis Rusijos ir Eurazijos studijų centro direktorė Tatjana Yankelevich

Ypatingas dėmesys centre bus skiriamas žmogaus ir pilietinių teisių problematikai, Rytų Centrinės Europos valstybių politikos studijoms ir tyrimams, aiškinamasi, kaip jos laikosi tarptautinių įsipareigojimų ir pažadų saugoti žmogaus bei pilietines teises. Iškilmingo atidarymo proga centre buvo surengta diskusija, kurioje dalyvavo JAV, D. Britanijos, Rusijos, Lietuvos ir kitų šalių nevyriausybinių organizacijų, universitetų atstovai, analitikai, intelektualai.

A Sacharovas
Andrejus Sacharovas

Andrejus Sacharovas (1921–1989) vertinamas kaip vienas drąsiausių sovietų režimo kritikų, tapęs kovos už pagrindines žmogaus teises simboliu. Išgarsėjęs kaip vandenilinės bombos išradėjas, vėliau mokslininkas susirūpino savo atradimo pasekmėmis žmonijos ateičiai ir įspėjo apie branduolinio ginklavimosi pavojus. A. Sacharovas Sovietų Sąjungoje buvo laikomas pavojingu disidentu. Iš dalies jo pastangomis buvo pasirašyta Branduolinių bandymų uždraudimo sutartis, o 1970-aisiais, nepaisant vis stiprėjančio režimo spaudimo, kartu su bendraminčiais įsteigtas Maskvos žmogaus teisių komitetas.

1975 m. Andrejaus Sacharovo nuopelnai buvo pripažinti – jam įteikta Nobelio taikos premija. Dėl nuolatinių pastangų stengiantis išlaisvinti savo šalies disidentus ir režimo kritikos, A. Sacharovas buvo ištremtas į Gorkio miestą, siekiant apriboti jo ryšius su užsieniu. A. Sacharovo vardu pavadinta Europos Parlamento premija, kuri kasmet teikiama kovotojams už minties laisvę.

„Kas galėjo numatyti, kad po daugelio metų vadinamoji A. Sacharovo doktrina įsigalės ir taps įrankiu kovoje su įvairiais žmogaus teisių pažeidėjais? Disidento vardu pavadintas centras turėtų skirti dėmesį ne tik žmogaus ir pilietinių teisių judėjimui totalitariniuose bei kituose despotiškuose režimuose, bet ir trims svarbiausioms demokratijos plėtros sąlygoms, kurias jis minėjo savo Nobelio premijos priėmimo kalboje. Jo teigimu, taika, pažanga, žmogaus teisės yra neatskiriamai susiję: neįmanoma pasiekti vieno, jei kitų nepaisoma“, – centro viziją pristatė A. Sacharovo dukra, Harvardo universiteto K. W. Davis Rusijos ir Eurazijos studijų centro direktorė Tatjana Yankelevich (JAV).

 

Harvardo universiteto mokslininkė renginio metu vykusioje diskusijoje priminė ir galimus šių globalių problemų sprendimus, kuriuos numatė A. Sacharovas. Dar prieš ketvirtį amžiaus jis parengė Konstitucijos projektą, kuriame pasaulio problemas siūloma spręsti remiantis nacionaliniu altruizmu – idėja, kad žmonijos išgyvenimas Konstitucijoje turi būti iškeltas aukščiau už valstybės interesus. „Tautos tikslu jis įvardijo laimingą, prasmingą gyvenimą, materialinę ir dvasinę laisvę, saugumą visiems pasaulio piliečiams, Žemės gyventojams, nepriklausomai nuo jų rasės, tautybės, lyties, amžiaus ar socialinės padėties.“

VDU rektorius prof. Juozas Augutis atkreipė dėmesį į simbolinę centro atidarymo vietą – universitetą, kurio istorija yra glaudžiai susijusi su šalies valstybingumu, demokratijos ir laisvės idėjomis: „VDU yra laisvės universitetas – jis buvo įkurtas, kai Lietuva tapo laisva, jis buvo uždarytas, kai Lietuva buvo okupuota, ir buvo atkurtas, kai šalis atkūrė laisvę.“

22 Sacharovo Chris Donnelly
Diplomatijos instituto „The Institute for Statecraft“ vadovas Chris Donnelly (Didž. Britanija
22 Sacharovo VDU rektorius Juozas Augutis
VDU rektorius akad. Juozas Augutis
22 Sacharovo Brian Whitmore Tomo Razmaus nuotr.
„Laisvojo Europos radijo“ analitikas Brian Whitmore (Čekija)
22 Sacharovo Lena Nemirovskaja
Maskvos pilietinio ugdymo mokyklos įkūrėja Lena Nemirovskaja
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.