Baltų centro sukaktis

Šiaulių universiteto bibliotekoje neseniai įvyko Baltų centro 15 metų sukakties šventė, į kurią susirinko universiteto bendruomenės nariai ir kiti centro veikla besidomintys šiauliečiai bei svečiai iš Vilniaus, Rygos, Jelgavos ir Daugpilio. Šis centras, kaip visuomeninė organizacija, buvo įregistruotas 2002 m. lapkričio 20 d.

Šventė prasidėjo Latvijos Nepriklausomybės dienos minėjimu ir anksčiau centre surengtų renginių apžvalga. Latvijos ambasados Lietuvoje ir ambasadoriaus dr. Einaro Semanio vardu centrą pasveikino jos antroji sekretorė Ginta Saleniece, nes pats ambasadorius su žmona Tatjana Semane Šiaulių universitete lankėsi kiek anksčiau, Nepriklausomybės dienos išvakarėse.

Susirinkusiesiems buvo perduotas Vytauto Didžiojo universiteto Letonikos centro ir asociacijos „Lietuvos–Latvijos forumas“ pirmininko prof. Alvydo Butkaus sveikinimas. Lietuvos ambasados Latvijoje patarėja Jurgita Binkienė atvežė ambasadoriaus Artūro Žurausko ir ambasados kolektyvo, su kuriuo pastaruoju metu užsimezgęs itin glaudus bendradarbiavimas, linkėjimus.

 

Centro aktyvą sukakties proga pasveikino Šiaulių miesto savivaldybės mero pavaduotojas Justinas Sartauskas ir universiteto rektorius prof. dr. Donatas Jurgaitis. Sveikinimo žodį tarė ir tarptautinio folkloro konkurso-festivalio „Saulės žiedas“, kurį nuo 2005 m. Šiauliuose organizuoja Baltų centras, nuolatinis vertinimo komisijos narys choreografas Ernestas Spyčas (Ernests Spīčs) iš Rygos. Jis kartu su šiauliečiu tautodailininku Albertu Martinaičiu suteikė žaismingumo sveikinimų ir padėkų vakarui: Albertas užgrojo armonika, o Ernestas pakvietė šokiui.

Į šventę atvyko svečiai iš Latvijos mokslo ir kultūros institucijų, su kuriomis glaudžiai bendradarbiaujame. Tarp jų buvo Daugpilio universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Latvių kalbos ir literatūros katedros Lituanistikos centro vadovė prof. Vilma Šaudinia (Vilma Šaudiņa), Jelgavos Gederto Eliaso istorijos ir meno muziejaus direktorės pavaduotojas Gintas Putikis (Gints Putiķis), Šiaulių Aušros muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė.

 

Sveikino ir artimiausi kolegos: Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto vardu – prof. Džiuljeta Maskuliūnienė, Šiaulių UNESCO klubo prezidentas Nerijus Brazauskas, Baltų centro narė, Lietuvių kalbos draugijos pirmininkė prof. Genovaitė Kačiuškienė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslo darbuotojas Vigmantas Butkus ir kiti remiantys centro veiklą bei joje dalyvaujantys. „Saulės žiedo“ direktorius Zenonas Ripinskis įteikė padėką ir dovanas už pagalbą, rengiant šį festivalį. Šventę papuošė Šiaulių Dainų muzikos mokyklos ansamblio „Sunny“ (vadovė – Kristina Kuprytė) kanklininkės. Visi šventės dalyviai galėjo rasti juos dominančios reklaminės medžiagos apie Latviją, kurią artėjančio valstybės šimtmečio proga išleido Latvijos institutas, o parūpino Latvijos ambasada.

22 baltmin 1
Kanklininkių ansamblis „Sunny“
22 baltmin 6
Sveikina Daugpilio universiteto prof. Vilma Šaudinia (kairėje)
22 baltmin 4
Šiaulių miesto mero pavaduotojas Justinas Sartauskas (dešinėje)
22 baltmin ambasadorius
atvijos ambasadorius dr. Einaras Semanis
pasirašo Baltų centro svečių knygoje
22 baltmin 8
Baltų centro vadovė dr. Regina Kvašytė susirinkusiesiems rodo Šiaulių „Aušros“ muziejaus kartu su Jelgavos muziejumi išleistą knygą „Nepriklausomų valstybių – Lietuvos ir Latvijos – kūrėjai Mintaujos gimnazijoje“. Zenono Ripinskio nuotr.

 

Po to šventės dalyviai apžiūrėjo nuotraukų ir plakatų parodą „Baltų centrui – 15: svečiai ir renginiai“, surengtą universiteto bibliotekoje. Tačiau žmonių, kurie lankėsi renginiuose ir kuriuos norėjosi parodyti, yra gerokai daugiau. Jie taip pat verti gražiausių padėkos žodžių už tai, kad nuo pat centro įsteigimo buvo šalia arba prisijungė vėliau. Baltų centro archyve turime ir daugiau parodoje eksponuoti tinkamų nuotraukų, kuriose įamžinti Lietuvos ir Latvijos ambasadoriai, abiejų valstybių mokslininkai (kalbininkai, literatūrologai, kultūrologai, filosofai), rašytojai ir visuomenės veikėjai. Nuotraukų autoriai: Giedrius Baranauskas, Jonas Ivanauskas, Regina Kvašytė, Zenonas Ripinskis. Parodoje eksponuoti tiek profesionalų sukurti nemažą atgarsį visuomenėje turėjusių renginių plakatai, tiek ir gana paprastos formos kvietimai, atspindintys Baltų centro veiklos įvairovę. Baltų centro vadovė dr. Regina Kvašytė susirinkusiesiems parodė Šiaulių „Aušros“ muziejaus kartu su Jelgavos muziejumi išleistą knygą „Nepriklausomų valstybių – Lietuvos ir Latvijos – kūrėjai Mintaujos gimnazijoje“, kurią sudarė Virginija Šiukščienė ir Birutė Lukošiūtė. Šio projekto partneris – Baltų centras, o centro vadovė išvertė tekstus. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio bibliotekos surengtame konkurse knyga pripažinta gražiausia 2016 metų knyga.

 

Dr. Regina Kvašytė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.