Lietuva pirmoji tarp Baltijos šalių tapo asocijuotąja CERN nare

Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija (CERN) paskelbė, kad Lietuva oficialiai tapo asocijuotąja CERN nare.

alpha
ALPHA antiprotonų lėtintuvas/ Nuotr.: CERN

Praėjusių metų birželį Prezidentūroje buvo pasirašytas Lietuvos ir CERN susitarimas, o gruodį Seimas jį vienbalsiai ratifikavo.

Lietuvai oficialiai tapus asocijuotąja nare vienoje didžiausių ir pažangiausių pasaulyje mokslo organizacijų, mūsų šalies atstovai galės dalyvauti jos mokslinių tyrimų programose, CERN Tarybos ir jos komitetų darbe, doktorantai, studentai, jaunesnieji mokslo darbuotojai galės dirbti ir stažuotis CERN.

 

Šis bendradarbiavimas, prasidėjęs beveik prieš 15 metų, dabar atveria naujų galimybių inovatyviam verslui, suteikia teisę pramonės įmonėms dalyvauti CERN viešųjų pirkimų konkursuose.

Tarp Baltijos šalių Lietuva pirmoji sulaukė narystės šioje organizacijoje, kaip valstybė, pasiekusi didelę pažangą mokslo, technologijų ir inovacijų srityje.

Šalies vadovės iniciatyva Lietuvoje bus įkurtas CERN verslo inkubatorius, kuriame įsikurs žinioms ir mokslui imlios įmonės. Tai bus jau dešimtasis inkubatorius tarp panašių CERN verslo inkubatorių, įkurtų kitose šalyse.

 

Pasaulio ekonomikos forume Davose planuojamas Prezidentės ir CERN generalinės direktorės dr. Fabiolos Gianotti susitikimas.

Šiemet Lietuvoje laukiama atvykstant CERN delegacijos.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.