Mykolas Giedraitis (1929–2017)

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos bendruomenę pasiekė liūdna žinia: 2017 m. gruodžio 29 d. Oksforde mirė Bibliotekos geradarys kunigaikštis Mykolas Giedraitis. Netekome didžio Žmogaus, Mecenato ir nuoširdaus, ištikimo, išmintingo Bičiulio.

Mykolas Giedraitis (Michał Giedroyć) – LDK senos kunigaikščių giminės palikuonis, gimė 1929 m. Lobzove prie Derečino (dabartinėje Baltarusijoje), Lenkijos senatoriaus Tadeuszo Giedroyćo ir Annos Szostakowskos šeimoje. 1939 m. Raudonajai Armijai užėmus tuometinės Lenkijos rytines sritis, Sovietų Sąjungos saugumas suėmė T. Giedroyćą ir 1941 m. sušaudė Červenėje. 1940 m. Anna Giedroyć su dukterimis ir sūnumi buvo deportuota į Sibirą. 1942 m. iš ten ji su generolo V. Anderso armija evakavosi į Iraną. 1946 m. šeima emigravo į Didžiąją Britaniją.

 

Mykolas Giedraitis Londono universitete studijavo aeronautiką ir taikomąją matematiką, įgijo aviacijos inžinieriaus diplomą. Londone vedė Rosemary Cumpston, su kuria išaugino sūnų ir tris dukras. Nuo jaunystės domėjosi istorijos mokslu ir ypač savo giminės genealogija.

1 Kun Mykolas Giedraitis
Kunigaikštis Mykolas Giedraitis.
Oksfordas, 2008. Anos Venclovienės nuotr.

 

1979 m. M. Giedraitis su šeima persikėlė į Oksfordą, tapo Oksfordo universiteto Orielo koledžo nariu ir, kaip nepriklausomas mokslininkas, glaudžiai susijęs su universitetu, atsidėjo istorijos studijoms. Jo mokslinių straipsnių paskelbta Anglijos, Lenkijos ir Lietuvos mokslinėje spaudoje. M. Giedraitis nemažai prisidėjo prie savo giminės palikimo įamžinimo Lietuvoje: finansavo archeologinius tyrinėjimus ir istorinių paminklų restauravimą Giedraičiuose, vyskupo Merkelio Giedraičio ir Mikalojaus Daukšos paminklo statybą Varniuose. Rosemary ir Mykolas Giedraičiai svetingai atverdavo savo namų duris Lietuvos kultūros ir mokslo žmonėms, sudarydavo jiems sąlygas padirbėti Anglijos bibliotekose ir archyvuose, kitaip juos remdavo. Už paramą Lietuvai M. Giedraitis apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu.

 

Mykolas Giedraitis Lietuvos mokslų akademijos bibliotekai perdavė asmeninę knygų kolekciją ir turtingą Giedraičių šeimos archyvą. Dauguma kolekcijos knygų – su žymių istorijos asmenų autografais ir dovanojimo įrašais. Ši kolekcija ir archyvas ypač domina Lietuvos istorikus.

Be kitų dalykų, M. Giedraitis yra paskelbęs prisiminimų knygą „Crater‘s Edge“ (London, 2010). Joje pasakojama apie jų šeimos deportaciją į Sibirą ir emigraciją į Iraną, o vėliau – į Jungtinę Karalystę. Knyga išversta į kelias kalbas. 2013 m. LMA Vrublevskių biblioteka išleido jos vertimą į lietuvių kalbą, pavadintą „Ant kraterio krašto“.

 

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos bendruomenė reiškia Velionio šeimai ir artimiesiems nuoširdžią užuojautą. Mykolo Giedraičio šviesus atminimas neišdils iš mūsų atminties.

Parengta pagal LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyriaus 2018 m. sausio 3 d. pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.