Sustabdyti Lietuvos šviesuomenės žlugdymą

Sausio 4 d. Vilniuje įvyko jaunųjų medikų protesto akcija „Paskutinių medikų žygis į oro uostą“, kurią organizavo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto rezidentų grupė ir Lietuvos medikų sąjūdis.

Mediku Sajudzio mitinge
Akademinės bendruomenės atstovai medikų protesto akcijoje. Iš kairės: doc. dr. Antanas Kairys (VU, psichologija), doc. dr. Liutauras Gudžinskas (VU, politikos mokslai), doc. dr. Jonas Dagys (VU, flosofja), prof. dr. Milda Ališauskienė (VDU, sociologija)

Pranešime spaudai rašoma, kad „protų nutekėjimas ir šviesuomenės žlugdymas vis dar tebėra Lietuvos neįveikta problema, atspari valdžių kaitai“. Tiek protų nutekėjimas, tiek šviesuomenės sumenkinimas yra nemažiau aktualūs Lietuvos mokslo darbuotojų ir dėstytojų bendruomenei. Verta nepamiršti ir to, kad tiek mokytojai, kurie šiuo metu pritilo, bet, neabejotina, vėl sukrus, tiek medikai rezidentai tokie tapo tik po to, kai juos veiklai parengė jų dėstytojai, mokslininkai. Nestebina, kad, kalbant apie būtinumą didinti atlyginimus gydytojams, o dabar ir rezidentams, apie LSMU ar kitur sveikatos srities specialistus rengiančius dėstytojus niekas neužsimena. Bet kodėl tyli jie patys?

 

Lietuvos mokslininkų sąjunga, šakinės akademinės bendruomenės sąjungos ir besitelkiantis mokslininkų judėjimas „Paskutinis prioritetas“ palaiko jaunųjų medikų protestus, tačiau primena, kad nepamirštume mokslininkų – tyrėjų ir dėstytojų, kurie juos parengė. Jų uždarbis tebėra pasigailėtinas, o grėsmė sulaukti didžiulio protų nutekėjimo iš mokslo sferos yra ne tik labai reali, bet ir ne mažiau grėsminga valstybei.

 

Akademinės bendruomenės vardu išreiškėme solidarumą su sveikatos apsaugos darbuotojais. Visi mes teikiame viešąsias paslaugas, nuo kurių priklauso žmonių gerovė, valstybės ateitis. Sutinkame su premjeru, kad tai yra politinė akcija. Kartu norime pabrėžti, kad politika nėra vien tik siauras interesų tenkinimas. Politika yra diskusijos, švietimas. Mūsų nuomone, šia akcija kaip tik sėkmingai atkreiptas dėmesys, kad visuomenės gerovė priklauso ne tik nuo verslininkų, prokurorų ar policininkų, bet ir nuo teikiančių tokias gyvybiškai svarbias paslaugas, kaip sveikatos apsauga ir švietimas.

Mediku mitingas
Medikų protesto akcija Katedros aikštėje

Doc. dr. Romualdas Povilaitis

Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos pirmininkas, Aleksandro Stulginskio universiteto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas

Doc. dr. Liutauras Gudžinskas

Lietuvos politologų draugijos pirmininkas, Judėjimo „Paskutinis prioritetas“ atstovas

Prof. dr. Jonas Jasaitis

Lietuvos mokslininkų sąjungos pirmininkas, Lietuvos mokslininkų laikraščio „Mokslo Lietuva“ vyriausiasis redaktorius

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.