Dėl meno vertybių apsaugos

Lietuvos edukologijos universiteto alumnų pareiškimas

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) alumnai, atsižvelgdami į susidariusią sudėtingą situaciją dėl meninių vertybių apsaugos Lietuvos edukologijos universitete, kreipiasi į atsakingas institucijas, galinčias padėti išspręsti šį klausimą. Iškilus realiam LEU sukauptų meno vertybių (centriniuose rūmuose esančių iškilių asmenybių bareljefų, vardinių auditorijų, skulptūrų, paminklų, paveikslų, freskų salės, II rūmų freskų, paveikslų ir kt.) išsaugojimo ateičiai pavojui, alumnai kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą prie LR kultūros ministerijos, UNESCO generalinės direktorės patarėją akademiką prof. habil. dr. Algirdą Juškevičių, Europos komisiją, Valstybinę kultūros paveldo komisiją, UNESCO Lietuvos atstovybę, Lietuvos dailininkų sąjungą, kad būtų užtikrinta tinkama LEU esančių meno vertybių teisinė apsauga.

2 Freska forumas
Freska „Forumas“. Autorius – dailininkas Valerijus Zubriakovas. LEU alumnų nuotr.

Atsižvelgiant į tai, kad nuo 2018 m. planuojama visiškai uždaryti LEU buvusį fizikos laboratorinį korpusą, nutraukiant jo eksploataciją, taip pat ir prieinamumą prie ten esančios freskų salės, alumnai pasiūlė šiame korpuse esamas laboratorijas ir patalpas pritaikyti mokslo edukacijos tikslais Lietuvos mokyklų gimnazijų, kolegijų ir kitų ugdymo įstaigų moksleiviams.

LEU alumnai kreipėsi į LEU rektorių, kad šiame pastate – freskų salėje, būtų užtikrintas tinkamas klimatas ir apšvietimas, kad, uždarius šias patalpas, vis tik būtų sudaryta galimybė plačiajai visuomenei patekti į freskų salę. Freskų salėje yra saugoma vienintelė Lietuvoje ir pasaulyje tokio tipo freska „Forumas“ (autorius – dailininkas Valerijus Zubriakovas), kurioje pavaizduoti matematikos ir fizikos pasaulinio lygio korifėjai, ir kurios tikslas – meninėmis priemonėmis ugdyti jaunųjų pedagogų ir mokinių istorinę savimonę.

 

LEU alumnai taip pat išreiškė pageidavimą, kad viena iš amfiteatrinių auditorijų, esanti freskų salės aplinkoje, būtų pavadinta buvusio LEU rektoriaus akademiko fiziko Adolfo Jucio garbei.

„Mokslo Lietuvos“ pastaba: meno vertybių apsaugos problema iškilo ir kituose universitetuose, kurių patalpos, sumažėjus studentų arba uždarius kai kurias studijų programas, liko nenaudojamos ir nebeprieinamos akademinei bendruomenei. Informuokite apie tokius atvejus, nes niekas kitas nepasirūpins jų apsauga.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.