Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro 8-oji ataskaitinė konferencija

2018 m. sausio 24–26 d. įvyko Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro mokslinė ataskaitinė konferencija „Agrariniai ir miškininkystės mokslai: naujausių tyrimų rezultatai ir inovatyvūs sprendimai“, sulaukusi ne tik mokslininkų, bet ir praktikų bei politikų dėmesio.

2 LAMMC Seimo Pirmininkas prof. dr. Viktoras Pranckietis de Īin Śje  »teikia trispalv Ö Sodininkyst Śs ir dar Šininkyst Śs instituto direktoriui dr. Audriui Sasnauskui
LR Seimo pirmininkas prof. dr. Viktoras Pranckietis (dešinėje) įteikia Lietuvos trispalvę
Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktoriui dr. Audriui Sasnauskui

Reformos ir pokyčiai

Pradėdamas konferenciją, Centro direktorius akademikas prof. habil. dr. Zenonas Dabkevičius pasidžiaugė, kad, nors teko dirbti mokslo ir studijų reformų kontekste, praėjusių metų veiklos rezultatai – geri. Leidiniuose, turinčiuose aukštą citavimo indeksą, paskelbta per 80 mokslinių publikacijų, vykdyta beveik 90 projektų, atlikta daugiau nei 100 Lietuvos ir užsienio ūkio subjektų užsakymų.

Apie mokslinių tyrimų institutų vertinimą, siekiant gerinti mokslinės veiklos kokybę, papasakojo Švietimo ir mokslo ministerijos Mokslo skyriaus vedėja dr. Vilma Popovienė. Nuo šiol vyks kasmetinis formalusis mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) vertinimas, kurį organizuos Lietuvos mokslo taryba. Kas penkeri metai bus vykdomas tarptautinis ekspertinis vertinimas, kurį vykdys Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA). Su šiuo vertinimu susietas ir mokslinių tyrimų institutų finansavimo modelis – 60 proc. lėšų skiriama pagal ekspertinį, 40 proc. – pagal formalųjį vertinimą.

 

Žemdirbystės instituto ir regioninių filialų veiklos rezultatai

Pirmą konferencijos dieną mokslinės veiklos vertinimo temą pratęsė ir Žemdirbystės instituto direktorius dr. Gintaras Brazauskas. Jo pranešime akcentuoti svarbiausi mokslinės veiklos vertinimo objektai: tarptautiniai projektai, MTEP užsakymai ir publikacijos bei sukurtos naujos veislės. Instituto direktorius didelį dėmesį skyrė mokslinės veiklos produktyvumui aptarti. Straipsnių, paskelbtų leidiniuose, referuojamuose ir turinčiuose citavimo indeksą duomenų bazėje „Clarivate Analytics Web of Science“, yra mažiau nei prieš kelerius metus. Tačiau buvo orientuojamasi ne į kiekybę, o į kokybę – aukštesnio lygio mokslinius žurnalus. Direktorius pasidžiaugė tiek tarptautinių, tiek nacionalinių projektų, pradėtų 2017 m., gausa.

 

 

2 LAMMC Mi Īk   instituto direktorius dr. Marius Aleinikovas
Miškų instituto direktorius dr. Marius
Aleinikovas
2 LAMMC dalyviai
Konferencijos dalyviai Miškų institute

Pirmąją renginio dieną pristatyti trijų ilgalaikių programų – „Žemės ūkio ir miškų dirvožemių našumas bei tvarumas“ (vadovas – dr. Virginijus Feiza), „Kenksmingieji organizmai agro- ir miško ekosistemose“ (vadovė – dr. Roma Semaškienė) ir „Augalų biopotencialas ir kokybė daugiafunkciniam panaudojimui“ (vadovė – dr. Žydrė Kadžiulienė) rezultatai. Mokslinių tyrimų ataskaitų metu diskutuota dėl augalų žiemojimo ir jų ligų, energinių augalų, naujų augalų veislių, sėjomainų poveikio derliui ir dirvožemiui, skirtingų žemės dirbimo sistemų, įvairių organinių trąšų ir kitomis aktualiomis temomis.

 

Miškų instituto veiklos rezultatai

Sausio 25 d. Miškų institute Rimantas Prūsaitis, nuo 2018 m. pradėjusios veikti valstybės įmonės – Valstybinių miškų urėdijos, vyriausiasis patarėjas, pratęsė reformų temą, tik šįkart apie miškų urėdijų reformą. Renginio svečias išreiškė viltį, kad visi pasikeitimai bus naudingi. Jis užtikrino, kad ir toliau miškininkai praktikai bendradarbiaus su mokslininkais, kad būtų pasiekta abiem pusėms naudingų rezultatų.

Aktualiausią 2017 m. informaciją apie Miškų instituto projektus, jų finansavimą, žmogiškuosius išteklius ir mokslo produkciją pateikė instituto direktorius dr. Marius Aleinikovas. Jis akcentavo, kad Miškų instituto mokslininkai laimėjo Aukšto lygio tyrėjų grupės mokslinių tyrimų projekto dotaciją, paskelbta publikacija, kurios citavimo indeksas siekia 7,33.

Antrą konferencijos dieną aptarta miško gyvūnų (šernų, bebrų, kurtinių) populiacijų kontrolės ir išsaugojimo svarba, medžių kenkėjų ir ligų plitimo tendencijos besikeičiančio klimato sąlygomis, su krituliais į dirvožemį patenkančių teršalų poveikis miško ekosistemoms. Renginio dalyvius itin sudomino pranešimas apie medienos išteklių naudojimo galimybes.

2 LAMMC  Įemdirbyst Śs instituto direktorius dr. Gintaras Brazauskas
Žemdirbystės instituto direktorius dr.
Gintaras Brazauskas

Sodininkystės ir daržininkystės instituto veiklos rezultatai

Sausio 26 d. Sodininkystės ir daržininkystės institute apsilankė LR Seimo Pirmininkas prof. dr. Viktoras Pranckietis. Įteikdamas Lietuvos trispalvę instituto direktoriui, jis pabrėžė, kad kokybiški mokslo rezultatai – svarus indėlis į Lietuvos gerovę, kurią kartu sukūrėme per 100 Lietuvos Valstybės atkūrimo metų. Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis taip pat pabrėžė mokslo, ypač sodininkystės, svarbą. Reikalingi tiek fundamentiniai, tiek taikomieji tyrimai. Siekiant efektyviau ūkininkauti, būtina remtis mokslinių tyrimų rezultatais.

Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius dr. Audrius Sasnauskas su renginio dalyviais pasidalijo instituto 2017 m. svarbiausiais moksliniais pasiekimais – projektų, publikacijų ir mokslininkų tarptautinių išvykų gausa. Akcentuoti ne tik mokslinės veiklos rezultatai, bet ir sustiprėjęs bendradarbiavimas su verslu. Praėjusiais metais išaugo sutarčių su Lietuvos ūkio subjektais skaičius. Tai rodo, kad Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo atviros prieigos centre (Sodų g. 5, Babtai, Kauno r.) yra moderni ir paklausi įranga, atitinkanti rinkos poreikius.

 

Trečiąją konferencijos dieną buvo pristatyti ilgalaikės mokslo programos „Žemės ūkio ir miškų augalų požymių bei savybių genetinės prigimties tyrimas, genotipų kryptingas keitimas šiuolaikinėms veislėms kurti“ (vadovai – prof. habil. dr. Vidmantas Stanys ir doc. dr. Vytautas Ruzgas) rezultatai. Aptartos aktualios sodo ir daržo augalų tyrimų temos: augalų fotofiziologija, genetika, veislių produktyvumas, trąšų poveikis augalams, jų derliui ir dirvožemiui ir kt.

Visi svarbiausi praėjusių metų pasiekimai paskelbti Centro veiklos ataskaitoje. Leidinį galite rasti adresu:  www.lammc.lt / Mokslo žurnalai ir leidiniai/Veiklos ataskaitos.

 

Gintarė Naujokienė

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.