Šiandien Kaune – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio ir VDU gimtadienio iškilmės

Visa Kauno miesto bendruomenė, miesto svečiai ir visuomenė kviečiama šiandien, ketvirtadienį, 13 val. kartu paminėti Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną ir valstybingumo šimtmetį. Šventiniame renginyje Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28) bus minimas ir universiteto gimtadienis bei vyks iškilmingas VDU Senato posėdis.

VDUtarpukariu
VDU tarpukariu

„Universitetas yra tobuliausias laisvės ir autonomijos įkūnijimas, kurį žmonija pasiekė veik prieš tūkstantį metų, įkūrusi pirmąjį universitetą, ir išmokusi gyventi kaip bendruomenė, besivadovaujanti šiuo idealu. Šiandien norisi padėkoti visiems idealistams, įkūrusiems universitetą, jį atkūrusiems, garbingai atliekantiems savo pareigas Vytauto Didžiojo universitete. Buvome, kada Lietuva atgimė XX amžiaus pradžioje. Dar kartą atgimėme kartu su savo šalimi ir tauta XX amžiaus pabaigoje. Šioje vienovėje būsime XXI amžiuje. Būsime Kaunui, Lietuvai ir Pasauliui“, – mintimis apie VDU ir Lietuvos praeities ir dabarties sąsajas bei universiteto tikslus, pasitinkant naują Lietuvos šimtmetį dalijasi VDU Senato pirmininkas profesorius Zigmas Lydeka.

 

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio ir universiteto gimtadienio proga renginio svečius sveikins VDU Tarybos pirmininkas, prezidentas Valdas Adamkus.

Renginio metu profesoriui Liudui Mažyliui bus įteiktos VDU Humanitarinių mokslų Garbės profesoriaus vardo regalijos. Įvertinimas mokslininkui skirtas už nuopelnus Lietuvos istorijai, Vokietijoje suradus istorinį dokumentą – 1918 m. vasario 16 d. nutarimą dėl nepriklausomos Lietuvos valstybės atstatymo, ilgalaikį mokslinį ir pedagoginį darbą ir universiteto vardo garsinimą.

„Taip, išties tai yra labai svarbus momentas – Liudo Mažylio asmuo atsiduria šalia kitų universiteto Garbės profesorių, kurių nuopelnai Lietuvai ir pasauliui yra be galo svarbūs. Tas lyginamasis kontekstas, kuomet net baugu įvardinti šiuos iškilius žmones, jų nuopelnus bei tyrinėjamas sritis, nuteikia labai įpareigojančiai ir pagarbiai, sukelia pačias rimčiausias emocijas“, – mintimis dalijasi profesorius. Nutarimas suteikti L. Mažyliui VDU Garbės profesoriaus vardą buvo priimtas dar praėjusių metų birželio mėnesį VDU Senato posėdžio metu.

 

Renginio svečiams – lietuvių kompozitorių muzika ir žemėlapių paroda

Po šventinių sveikinimų ir regalijų įteikimo prof. L. Mažyliui, Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečiui ir VDU gimtadieniui skirtame renginyje vyks VDU Kamerinio orkestro ir VDU Akademinio choro „Vivere Cantus“ šventinis koncertas. Jo metu skambės G. Kuprevičiaus, M. K. Čiurlionio, T. Makačino, V. Kudirkos, J. Naujalio ir kitų lietuvių kompozitorių kūriniai. Solistai – VDU Muzikos akademijos absolventai, Kauno valstybinio muzikinio teatro kolektyvo nariai: sopranas Ingrida Kažemėkaitė ir baritonas Andrius Apšega. Diriguos VDU Kamerinio orkestro vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius.

Renginio metu VDU didžiosios salės 2 a. fojė veiks „Senųjų Lietuvos žemėlapių“ paroda. 2004 m. vasarą 50-osios Europos lietuviškųjų studijų savaitės Hiutenfelde (Vokietija) metu dr. Jonas Norkaitis Vytauto Didžiojo universitetui padovanojo savo sukauptą didelę apie 300 metų senumo žemėlapių kolekciją. Senieji žemėlapiai atspindi istorinius įvykius, tautų ir valstybių raidą; pasak parodos organizatorių, praskleidus istorinės užmaršties skraistę čia galima rasti fizinės geografinės ir prasmingos visuomeninio pobūdžio informacijos. Tai svarbus šaltinis ne tik istorikui profesionalui, bet ir įdomi, praeitį liudijanti medžiaga kiekvienam visuomenės piliečiui, besidominčiam savo valstybės praeitimi. Po iškilmingo Senato posėdžio paroda bus perkelta į VDU istorijos menę S. ir S. Lozoraičių muziejuje (K. Donelaičio g. 58) ir kovo 1-15 d. bus atvira lankytojams.

 

Po renginio bus galima su autoriaus autografu įsigyti debiutinę profesoriaus L. Mažylio  knygą „99 metai po įvykio“ (leidykla „Šviesa“).  Ši jo knyga – literatūrinis debiutas, kurio žanrą pats autorius vadina „veiksmo dokumentika“. Knygoje istoriniai faktai persipina su išmone. Rizikingos rekonstrukcijos papildo neginčytiną realybę. Tikras istorinis faktas – Vasario 16-osios Akto suradimas Berlyne – aiškinamas fantastinėmis prielaidomis, kai kuriose vietose pasitelkiama mistika. Pagrindinis veiksmas knygoje vyksta praėjus 99 metams po įvykio, taip pat ir kitose epochose. Knygoje nuolat pasikartoja nesuvaldomo laiko, nesibaigiančių kelionių, ieškojimų ir išsipildymo motyvai.

Programa

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.