Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimai

Geriausius Lietuvos studentus skatins signatarų stipendijos. Vyriausybė pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymui geriausiems Lietuvoje studijas pasirinkusiems abiturientams įsteigti signatarų stipendijas. Jas kasmet gaus 20 abiturientų. Taip siekiama pagerbti 1918 m. vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų atminimą ir paskatinti geriausius Lietuvos abiturientus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Siūlomas Signatarų stipendijos dydis – 190 eurų kas mėnesį nuo pirmo kurso iki studijų pabaigos. Stipendiją studentas prarastų, jei netenkintų gero mokymosi kriterijų. Siūloma kasmet skirti 20 signatarų stipendijų abiturientams, įstojusiems į Lietuvos universitetus ir kolegijas su geriausiais konkursiniais balais. Kandidatai stipendijoms būtų atrenkami 7 grupėse. Kiekvienoje iš grupių po vieną stipendiją bus skiriama kolegijų studentams.

 

Siekiant kelti mokytojo profesijos prestižą, daugiausia signatarų stipendijų bus skiriama pasirinkusiems ugdymo mokslų studijas – 4. Menų, humanitarinių ir socialinių mokslų studentams atiteks 3, matematikos, informatikos ir fiziniams mokslams – 3, sveikatos ir veterinarijos mokslams – 2, žemės ūkio, gyvybės mokslų ir sporto studijoms – 3, inžinerijos ir technologijų mokslams – 3, teisės, verslo ir viešosios vadybos studijoms – 2 signatarų stipendijos. Kandidatų į šias stipendijas atranką vykdys LAMA BPO.

Kadangi numatyta stipendijas mokėti studentams iki jų studijų pabaigos, tam reikės papildomų valstybės biudžeto asignavimų kasmet po 45,6 tūkst. eurų papildomai. Šiuo metu geriausiems Lietuvos studentams jau yra skiriamos vardinės LR prezidentų stipendijos. Kazio Griniaus, Antano Smetonos, Aleksandro Stulginskio, Jono Žemaičio ir Algirdo Brazausko stipendijas kasmet gali gauti 30 Lietuvos universitetų ir kolegijų studentų.

 

Lėšos prevencinėms programoms. Prevencinėms programoms mokyklose papildomai skirta 2 mln. eurų ES struktūrinių fondų lėšų. Tai leis į prevencinę veiklą įtraukti dar 82 tūkst. mokinių iš 450 mokyklų ir įgyvendinti daugiau prevencijos programų. Skyrus papildomą finansavimą, švietimo įstaigose prevencines programas pagal mokyklų pageidavimą papildys dar trys, ugdančios socialines ir emocines mokinių kompetencijas: viešosios įstaigos „Vaiko labui“ įgyvendinama programa „Įveikime kartu“ ir dvi „LIONS QUEST Lietuva“ programos „Laikas kartu“ ir „Raktai į sėkmę“. Penkiasdešimčiai mokyklų vadovų ir mokytojų taip pat bus surengti 40 val. trukmės mokymai, kaip sukurti saugią aplinką mokykloje ir pasiekti teigiamų prevencijos rezultatų.

 

2017 m. įsigaliojo Švietimo įstatymo pataisa, pagal kurią mokykla privalo sudaryti sąlygas kiekvienam vaikui dalyvauti bent vienoje prevencinėje programoje. Dabar mokyklose yra 20 prevencinių programų. Iš viso prevencinėms programoms įgyvendinti mokyklose iki 2020 m. birželio bus skirta 4 mln. eurų. Prevencinės programos mokyklose moko atpažinti savo ir kitų jausmus, atsispirti neigiamai įtakai, susidoroti su kebliomis situacijomis, ugdo pozityvų mąstymą ir elgseną. Tai užkerta kelią patyčioms, destruktyviam elgesiui, neleidžia susiformuoti žalingiems įpročiams. Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.