„Piliečių mokslas“: moksliniai tyrimai tavo kišenėje

Tikriausiai jau nieko nebestebina tai, jog išmaniajame telefone programėlę galima rasti bet kam – nuo autobuso bilieto įsigijimo iki žaidimų su įstabiausiais grafiniais elementais. Tačiau ar žinojote, jog savo išmaniojo telefono pagalba galite prisijungti prie tikrų tikriausių mokslinių tyrimų, ar juos vykdyti patys?

 

Į tarptautinį piliečių mokslo projektą „Globe at Night“, siekiantį suprasti šviesos užterštumo lygį ir pokyčius visame pasaulyje, gali įsitraukti kiekvienas. Tereikia atsisiųsti „Loss of Night“ programėlę savo telefone. Žymėdami kurios žvaigždės yra matomos, o kurios – pradingusios šviesos užterštame danguje, stebėtojai padeda sudaryti ir išplėsti globalų šviesos užterštumo žemėlapį.

Piliečių mokslas 2

„Noise Tube“ programėlė leidžia telefone esančių mikrofonų pagalba matuoti garso lygį decibelais savo aplinkoje bei sudarinėti garso žemėlapius. Vėliau tokie garso užterštumo žemėlapiai būna panaudojami moksliniuose tyrimuose arba, aptikus leistino garso ribas nuolat viršijančius šaltinius, kreipiantis į atsakingas institucijas.

 

Aplinkosaugininkus neramina ir jūrose plaukiojančios šiukšlės, keliančios didelį pavojų ne tik vandens organizmams, bet ir žvejams bei kitiems pajūrio gyventojams. Šiukšlės pagal tam tikrus reikalavimus skaičiuojamos ir registruojamos „Marine Litter Watch“ programėlės pagalba. Programėlę sukūrė Europos aplinkos agentūra. Agentūra skatina aktyvias bendruomenes rengti reguliarius žygius ir stebėti pajūryje išplautas šiukšles.

 

Rubrika „Piliečių mokslas“ yra laidos „Mokslo sriuba“ dalis. Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną šeštadienį 9:30 val. per LRT Kultūrą, o išalkus dar – per www.youtube.com paskyrą.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.