Seimas spręs, ar sudaryti galimybę teikti paramą asmenims, studijuojantiems ne Lietuvos aukštosiose mokyklose

Seimas pradėjo svarstyti Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio pristatytas Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIIIP-1485), kuriais siekiama įtvirtinti galimybę suteikti paramą asmenims, studijuojantiems ne Lietuvos Respublikos aukštosiose mokyklose.

Teikiamu projektu siūloma įteisinti galimybę Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka suteikti paramą studijuojantiems ne Lietuvoje Europos Sąjungos valstybių narių, Europos ekonominės erdvės valstybių, kitų užsienio valstybių piliečiams ir asmenims be pilietybės, turintiems leidimą nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje.

„Atsižvelgiant į tai, kad Lietuva pagal emigraciją yra viena iš pirmaujančių Europos Sąjungos šalių ir čia ypač aktuali „protų nutekėjimo“ problema, būtina imtis papildomų priemonių. Viena iš priežasčių, skatinanti gabiausius studentus išvykti studijuoti svetur, yra kitų šalių universitetų patrauklumas ir tarptautinis pripažinimas. Neturėdami kitų lėšų šaltinių, studentai gauną paskolą šalyse, kuriose studijuoja, ir grįžti į Lietuvą jiems tampa sudėtingiau“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

 

Kaip pažymima dokumente, „numatoma kasmet skirti ne mažiau kaip 100 tūkst. eurų iš Švietimo ir mokslo ministerijai skirtų valstybės biudžeto lėšų“.

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 101 Seimo narys, prieš – 1, susilaikė 8 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Švietimo ir mokslo komitete. Prie šio klausimo, kuriam nuspręsta taikyti ypatingos skubos tvarką, svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti kovo 22 d.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.