V. Adamkus: būtina atsižvelgti į akademinės bendruomenės interesus

Po to, kai darbo grupė pristatė pasiūlymus dėl universitetų tinklo optimizavimo ir aukštojo mokslo ateities, netyla diskusijos dėl to, kiek universitetų turi likti, kas su kuo turi jungtis, nuo ko viską pradėti.

4 Valdas Adamkus 1
Prezidentas Valdas Adamkus Lietuvos Respublikos Seime

Išklausykime universitetų nuomonę

Didelį Prezidento susirūpinimą kelia tai, kad, kurdama universitetų pertvarkos planą, darbo grupė neatsižvelgė į akademinių bendruomenių nuomonę. Grupėje nebuvo universitetų vadovybės atstovų. Nebuvo išklausyti ir diskusijose nedalyvavo tie, kurių likimas yra sprendžiamas. Keista, kad VDU ir LEU jau baigiama vykdyti integracija taip pat neminima, nors ja siekiama tų pačių tikslų, kuriuos deklaruoja reformos rengėjai: studijų kokybės gerinimas, aukštųjų mokyklų valdymo optimizavimas, lėšų taupymas.

 

Būtina išsaugoti Vytauto Didžiojo vardą

„Grupės pasiūlyme Vytauto Didžiojo universitetas yra dingęs, liko tik Kauno universitetas. Jokiu būdu su tuo negaliu sutikti. Istoriniu požiūriu Vytauto Didžiojo universitetas yra pagrindinis Lietuvos universitetas. 1922 metais buvo įkurtas pirmasis nepriklausomos Lietuvos universitetas Kaune. 1930 metais, minint Vytauto Didžiojo 500 metų mirties sukaktį, jam suteiktas Vytauto Didžiojo vardas. 1989-aisiais VDU atkurtas kaip klasikinis laisvųjų menų (artes liberales) universitetas. Šita simbolika turi išlikti Lietuvos aukštojo mokslo istorijoje, tai mes turime branginti“, – akcentavo V. Adamkus.

 

Burtis apie humanitarinio profilio universitetą

Kalbėdamas apie Vytauto Didžiojo universitetą, Prezidentas pabrėžė, kad svarbu išsaugoti šios aukštosios mokyklos puoselėjamą išskirtinį dėmesį socialiniams bei humanitariniams mokslams ir tarpdiscipliniškumui. Šiuolaikiniame pasaulyje labai svarbu rengti ne tik techninių specialybių specialistus, bet ir humanitarus, mokančius analizuoti, mąstyti kritiškai, bendrauti, pristatyti mintis ir idėjas, turinčius lyderio savybių. Verslas vis dažniau ieško būtent tokių plačios pasaulėžiūros žmonių, nes jie skatina inovacijas. Apie tokį Vytauto Didžiojo universitetą, V. Adamkaus teigimu, ir turėtų burtis kitos Kauno aukštosios mokyklos.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.