Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Šventosios jūrų uosto valdymą siūloma patikėjimo teise perduoti Palangos miesto savivaldybei. Seimas pradėjo svarstyti susisiekimo ministro Roko Masiulio pristatytas Šventosios valstybinio jūrų uosto ir Žemės įstatymų pataisas, kuriomis siekiama pertvarkyti Šventosios valstybinį jūrų uostą į ne valstybinį, o jo valdymą patikėjimo teise perduoti Palangos miesto savivaldybei. Anot pasiūlymo iniciatorių, toks Šventosios valstybinio jūrų uosto reorganizavimas turėtų teigiamą įtaką jo administravimui, būtų operatyviau sprendžiamos regioninės problemos.

Priėmus pataisas, Šventosios jūrų uosto žemę, akvatoriją ir uosto infrastruktūrą patikėjimo teise valdytų, naudotų ir ja disponuotų Palangos miesto savivaldybė. Pasak ministro, numatoma, kad Šventosios jūrų uosto naudojimo taisykles ir Šventosios jūrų uosto laivybos taisykles tvirtintų Palangos miesto savivaldybės taryba. Teikiamais pakeitimais taip pat būtų atsisakoma nepagrįstų išlygų, kai Šventosios jūrų uosto žemė gali būti išnuomojama ne konkurso tvarka, t. y. atsisakoma nuostatų, kad uosto žemė gali būti išnuomojama pirmumo tvarka juridiniams asmenims, kurie joje įsigijo statinius, taip pat uosto žemės naudotojams kaip kompensacija už paimamą visuomenės poreikiams anksčiau jiems išnuomotą uosto žemę ir dėl to nutrauktas prieš terminą uosto žemės nuomos sutartis. Šiuo metu Šventosios valstybinio jūrų uosto įstatyme nustatyta, kad Šventosios valstybinis jūrų uostas yra Lietuvos valstybės nuosavybė, o jo steigėja – Vyriausybė.

 

 

Lietuvai – papildomas ekonominis saugumas. Užbaigtos derybos dėl Lietuvos Respublikos įstojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją. Lietuva įvykdė visas esmines reformas ekonomikos augimui skatinti ir žmonių gerovei stiprinti. Gegužės pabaigoje EBPO Ministrų Taryba turėtų priimti galutinį sprendimą dėl Lietuvos narystės.

„Lietuvai tai jau atnešė naudos – norinčių investuoti mūsų šalyje daugėja. Įstojimas į EBPO ne tik padidins mūsų valstybės prestižą, bet ir dar labiau didins patrauklumą užsienio investuotojams, nes užsienio verslininkai vertina šalies, kurioje ketina plėtoti verslą, priklausymą šiai organizacijai. Atitinkamai naujos investicijos mūsų gyventojams reiškia papildomas darbo vietas ir sėkmingesnį Lietuvos ekonomikos augimą. Priklausymas šiai organizacijai turi teigiamos įtakos ir bendram nacionaliniam saugumui“, – sako parlamentaras G. Kirkilas.

EBPO įkurta 1961 m. kaip pamaina Europos ekonominio bendradarbiavimo organizacijai, dažniausiai apibūdinama kaip „sėkmingų“ ir pažangių valstybių klubas. Tai ekspertų forumas, kuriame valstybės formuoja ir plėtoja naujas ekonominės bei socialinės politikos gaires, kurios vėliau perkeliamos į praktinį valstybių gyvenimą.

 

 

Mirė buvęs Seimo narys Kazimieras Šavinis. Seimo Pirmininkas prof. dr. Viktoras Pranckietis Seimo ir savo vardu reiškia nuoširdžią užuojautą buvusio Seimo nario Kazimiero Šavinio šeimai. Liūdną netekties akimirką parlamento vadovas linki stiprybės K. Šavinio artimiesiems ir jį pažinojusiems.

 

2012ŌĆō2016 m. kadencijos Seimo nar Ś nusipelniusi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos darbuotoja Alma Monkauskait Ś
2012–2016 m. kadencijos Seimo narė, nusipelniusi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos darbuotoja Alma Monkauskaitė

Mirė Alma Monkauskaitė. Balandžio 2 d. mirė 2012–2016 m. kadencijos Seimo narė, nusipelniusi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos darbuotoja Alma Monkauskaitė.

 

Signataro atminimas. Seimas posėdyje paminėjo Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Povilo Aksomaičio 80-ąsias gimimo metines. Signataro atminimą parlamentas pagerbė tylos minute. „1990-ųjų vasario mėn. P. Aksomaitis buvo išrinktas į Lietuvos Respublikos Aukščiausiąją Tarybą, o 1990 m. kovo 11-ąją – Lietuvai istorinę dieną – buvo tarp tų 124 deputatų, kurie pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo aktą. Parlamentinio darbo metu P. Aksomaitis daugiausia dėmesio skyrė žemėtvarkos, melioracijos problemoms“, – pradėdamas minėjimą, sakė Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Kazys Starkevičius, primindamas signataro P. Aksomaičio gyvenimo detales, pažymėjo, kad jis buvo labai daugiaspalvė asmenybė – mokslininkas ir politikas, sportininkas ir aktyvus visuomenininkas, inžinierius ir gamtininkas.

 

Padėkos teatro darbuotojams. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre vykusio iškilmingo Teatro dienos minėjimo metu įteiktos Lietuvos Respublikos Seimo padėkos teatro darbuotojams, o teatralams, žiūrovams ir visiems susirinkusiems Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio, Seimo Pirmininko pirmosios pavaduotojos Rimos Baškienės, Šiauliuose išrinkto Seimo nario Stasio Tumėno sveikinimus perdavė padėjėjas sekretorius Nerijus Brazauskas.

Prieš porą dienų išėjusią anapilin šviesaus atminimo Šiaulių dramos teatro aktorę Juliją Gascevičiūtę-Zmirskienę renginio pradžioje žiūrovai pagerbė tylos minute. Saugant šeimos privatumą ir pasitarus su teatro vadovu Aurimu Žviniu, Seimo Kultūros komiteto padėką, rengtą daug anksčiau, nutarta po renginio perduoti velionės artimiesiems. Tai ir padarė teatro vadovas A. Žvinys. Pasak Seimo nario, Seimo Kultūros komiteto pagarba ir padėka skirta šviesaus atminimo aktorei už jos unikalų indėlį į Lietuvos kultūrą, teatro meną ir žmogiškųjų vertybių sklaidą.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.