Universitetų ir įmonių susivienijimas – verslumui skatinti

Šiuolaikinis verslininkas turi būti kūrybingas, mokėti generuoti idėjas ir dirbti komandoje, ryžtingas, darbštus ir mokantis savarankiškai priimti sprendimus. Todėl labai svarbu, kad dar studijų metais jaunam žmogui būtų sudaryta galimybė pasirinkti tokias studijų programas ar projektus, kurie padėtų ugdyti verslumą, įgyti praktinių žinių, kurios vėliau padėtų sėkmingai veikti darbo rinkoje.

3 verslumo VDU Liudas Švipas
Lietuvos pramonininkų konfederacijos projektų vadovas Simonas Mockevičius

Būtiniausia sąlyga – konstruktyvus mokslo ir verslo bendradarbiavimas. Lietuvos pramonininkų konfederacija kartu su didžiaisiais Lietuvos universitetais – Vytauto Didžiojo universitetu, Vilniaus Gedimino technikos universitetu, Vilniaus universitetu, Kauno technologijos universitetu ir Klaipėdos universitetu – jau šį pavasarį pradės įgyvendinti bendrą projektą „Patirties partneriai LT“. Projektą įgyvendins ir gerąja patirtimi su kitais universitetais dalinsis VDU Verslo praktikų centras.

 

„Šis projektas svarbus Lietuvos aukštojo mokslo kokybės gerinimui, užtikrinant kokybišką studentų parengimą, – sako LPK projektų vadovas Simonas Mockevičius. – Siekdami, kad mokslas ir verslas bendradarbiautų, nuolatos domimės studijų kokybe ir specialistų rengimo praktika aukštosiose mokyklose. Stengiamės palaikyti dialogą su akademine bendruomene, atliekame tyrimus, kurių rezultatai padeda geriau suprasti esamas problemas ir ieškoti galimų sprendimų, leidžia teikti pasiūlymus tiek mokslo įstaigoms, tiek verslui.“

Pašnekovo teigimu, vienas esminių studijų aukštojoje mokykloje tikslų turėtų būti jauno žmogaus profesinių ir asmeninių gebėjimų ugdymas. Tai padėtų atrasti kvalifikuotą ir pasitenkinimą teikiantį darbą. Turėtų būti glaudesnis tiek universitetų, tiek įvairių įmonių ir organizacijų tarpusavio bendradarbiavimas – išryškintas reikiamų specialistų poreikis ir būtinos profesinės studentų kompetencijos.

 

Projektas suvienys didžiuosius Lietuvos universitetus

VDU Verslo praktikų centro mokymų vadovo Liudo Švipo teigimu, vienas svarbiausių dalykų, ugdant verslumo kompetencijas, – glaudus bendradarbiavimas su įmonėmis kurios turėtų politinį nusiteikimą ir suprastų socialinę atsakomybę. „Lietuvai labai svarbus aspektas, kad universitetai pradeda dirbti kartu su Lietuvos pramonininkų konfederacija. Nors tas bendradarbiavimas vykdavo ir anksčiau, tačiau iki šiol jis buvo visiškai nesistemingas. Džiaugiamės, kad dirbdami kartu turėsime galimybę sukurti vieną bendrą išmaniųjų praktikų modelį, kuriam pritars daugiau kaip 5000 įmonių“, – tikina L. Švipas.

Pasak centro atstovo, šio projekto įgyvendinimas įtrauks tris tikslines ir labai svarbias grupes – universitetų-partnerių studentus, dėstytojus-praktikos vadovus ir darbdavių atstovus – praktikos mentorius, kuriuos apmokys VDU Verslo praktikų centro specialistai.

 

L. Švipas džiaugiasi, kad projektą „Patirties partneriai LT“ dvejus metus įgyvendins VDU Verslo praktikų centras, kuris  laikomas verslumo ugdymo lyderiu. „Bendradarbiaujame su 60 Lietuvos ir tarptautinių kompanijų, o pernai vieninteliai iš Baltijos šalių gavome Europos Komisijos apdovanojimą. Tarptautinis įvertinimas yra nepaprastai reikšmingas tiek universitetui, tiek visai Lietuvai – esame tarp 50 geriausių sėkmingo universitetų ir įmonių bendradarbiavimo pavyzdžių Europoje ir pasaulyje.“

 

3 Verslumo VDU Simonas Mockevicius foto
VDU Verslo praktikų centro mokymų
vadovas Liudas Švipas

Toks centras, kuris dirba su keliomis skirtingomis metodikomis, organizuoja išmaniąsias praktikas ir sprendžia verslo įmonių iššūkius, kol kas yra vienintelis Lietuvoje. „Yra centrų, kurie vykdo veiklas, lyg būtų startup’o inkubatoriai, bet mes pamatėme, kad startup’ų modelis jau pasenęs ir yra šiek tiek naujesnės metodikos ugdyti jaunosios kartos verslumą“, – pabrėžia VDU Verslo praktikų atstovas. Centras orientuojasi ne į trumpalaikius mokymus, o ilgalaikius, taip kurdamas verslumo ekosistemą. Studentai, baigę verslumo ciklą, vėliau sėkmingai įsidarbina į tam tikras verslo įmones. Vieni alumnai į šį centrą sugrįžta jau su savo įmonėmis kaip mentoriai, kurie skaito paskaitas projekto dalyviams, juos konsultuoja, bendrauja, teikia ekspertines įžvalgas, kviečiasi į savo įmones, kiti dalyvauja kaip įvairių užduočių ar iššūkių formuotojai.

 

Idėjų sėmėsi iš pasaulinės praktikos

Šiandien Lietuvoje išmanioji praktika – naujovė, tačiau pasaulyje iššūkių sprendimas, kūrybiškumo paslaugų ar produktų tobulinimo metodikų mokymai prasidėjo maždaug prieš septynerius metus. Dėl išmaniųjų praktikų modelio VDU Verslo praktikų centras ilgai bendradarbiavo ir konsultavosi su Suomijos Aalto universitetu, kuris šioje srityje yra vienas iš pirmaujančių pasaulyje.

 

„Centro komandą nuolatos siunčiame į kitas užsienio šalis, kad įgytų naujų žinių ir, parsivežusi naujų idėjų, padėtų organizuoti sklandų ir produktyvų centro darbą. Nuolat analizuojame rinką, siūlomas naujas metodines praktikos priemones ir stengiamės jas įdiegti savo darbe. Turime jau kelis šimtus alumnų, kurie, baigę mūsų mokymų programas, sėkmingai darbuojasi versle“, – sako L. Švipas. Jis priduria, kad kiekvienas projekto dalyvis gauna išties neįkainojamos patirties: tiesioginę pažintį su įmonės vadovu, jo konsultacijas, patarimus, tarptautines verslumo žinias, išmoksta spręsti įvairias problemas, iš pirmųjų lūpų išgirsta, kaip įkurti įmonę, įgyvendinti savo idėjas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.