Didieji duomenys be duomenų mokslininkų – tik virtualūs sąvartynai

Tarptautinė tyrimų bendrovė „IDC“ prognozuoja, kad Europoje didžiųjų duomenų technologijų ir paslaugų augimas per ateinančius penkerius metus didės net 3 kartus. Kaip teigia KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (MGMF) atstovai, šiandien labai svarbu reaguoti į pasaulio darbo rinkos tendencijas ir mūsų šalies įmonėms pasiūlyti duomenų analizės specialistus, kurie sugebėtų iš sukaupto milžiniško kiekio įvairių tipų duomenų išgauti prasmingą informaciją. Būtent tarpdisciplininis kompleksinis požiūris į didžiųjų duomenų analitiką ir prognozavimą yra vienas pagrindinių verslo sprendimų priėmimo įrankių ir įmonių konkurencingumą didinančių veiksnių.

 

„Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad 3 iš 5 bendrovių vadovų, įvertinę didžiųjų duomenų teikiamą naudą, mano, kad, nepasinaudoję šiais duomenimis, savo verslą pavers pasenusiu. Taigi virtualūs lobynai įmonėms ir organizacijoms padeda auginti pajamas, tačiau svarbiausia reikia turėti tokius specialistus, kurie tinkamai gebėtų taikyti šiuolaikinius analizės ir prognozavimo metodus, technologijas ir analitikos priemones didelių verslo masyvų analizei. Analizių rezultatais priimami sprendimai gerina verslo rodiklius, jei naujos kartos analitikai supranta verslo procesus, teisingai taiko verslo taisykles, verslo logiką, duomenų loginį modelį ir geba sudaryti matematinius modelius bei algoritmus pagrįstiems verslo sprendimams priimti“, – pasakoja Jurgita Dabulytė-Bagdonavičienė, KTU MGMF Didžiųjų verslo duomenų analitikos magistrantūros studijų programos vadovė.

 

Tarptautinė konsultacinė įmonė „McKinsey“ prognozuoja, kad JAV šiemet susidurs net su 140–190 tūkst. žmonių, turinčių gilių analitinių įgūdžių, trūkumu. Dar prieš dešimtmetį duomenų mokslininkų buvo nedaug, tačiau staigus jų išpopuliarėjimas atspindi, kaip įmonės visame pasaulyje vertina didelius duomenų kiekius ir randa juose verslo įžvalgų, kurių dar niekas neieškojo anksčiau.

8 Bron Ś Narkevi Źien Ś
Bronė Narkevičienė

„2017 m. vasarą mes išleidome pirmąją šios programos absolventų laidą, o šiemet ją baigs daug daugiau specialistų, todėl matome, kad ne tik auga verslo įmonių poreikis priimti tokius specialistus, bet ir didėja jaunimo susidomėjimas šia specialybe. Ruošdami studentus, siekiame matematikos, informatikos ir ekonomikos mokslų sinergijos. Taip pat glaudžiai bendradarbiaujame su verslo atstovais, o į studijų procesą integruojame įvairių įmonių praktikas, verslo ir viešojo sektoriaus teikiamas temas bei duomenis studentų semestriniams ir baigiamiesiems projektams“, – teigia KTU MGMF dekanė Bronė Narkevičienė.

8 didieji Jurgita Dabulyte Bagdonaviciene
Jurgita Dabulytė-Bagdonavičienė

Didžiųjų duomenų analitikų atlyginimai Lietuvoje ir užsienyje yra vieni didžiausių. Pavyzdžiui, didžiųjų duomenų analitiko su patirtimi atlyginimas Lietuvoje svyruoja nuo 1 700 iki 2 300 eurų. Šiuo metu visi KTU MGMF Didžiųjų verslo duomenų analitiką studijuojantys magistrantai yra dirbantys.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.