Žmonija, kur tu eini?

Šių metų sausio 9 d. portalo „15min.lt“ rubrikoje „Mokslas. IT > Technologijos“ iš svetainės „Time“ publikuota Bilo Geitso (Bill Gates) informacija, kad bus finansuojamos 6 inovacijos, turinčios didžiulį potencialą pakeisti pasaulį. Viena iš jų – „saulės kuras“.

94A50B9C 82BF 47E8 AB9F 07CD120F1062
Viktoras Jokubaitis

Saulės kuras

„Vienas prioritetinių uždavinių, iškeltų žmonijai – klimato kaitos pristabdymas. Labai greitai turėsime stipriai sumažinti pasaulio ekonomikos priklausomybę nuo iškastinio kuro. Saulės energetika kol kas remiasi fotovoltiniais elementais, kurie verčia saulės energiją elektros srove. Daug ryškesnis proveržis įvyktų, jei žmonės sugalvotų, kaip imituoti fotosintezę – procesą, kurio metu dauguma augalų saulės šviesą paverčia jiems reikalingomis medžiagomis. Kalifornijos technologijų instituto mokslininkai, vadovaujami profesoriaus Nate Lewis, bando sukurti metodą, kuris leistų saulės šviesą paversti kuru – vandeniliu ar anglies pagrindo kuru, kurį būtų galima naudoti transporte ar energetikoje.“

 

Kažin ar toks jau geras profesoriaus N. Lewis siūlymas? Negailestinga statistika sako, kad per 90 proc. pasaulyje pagamintos elektros energijos yra gaunama, deginant kurą. O kiek jo sudega transporto priemonėse, buities reikmėms, gamybos procesuose. Ir kokios tokios veiklos pasekmės? Šia proga noriu pristatyti savo ,,bioenergetikos imitacijos“ kūrybinius darbus ,,Kapiliarinė energetika“, pradėtus prieš dešimt metų, kurie yra labai artimi iškeltai Bilo Geitso „fotosintezės imitacijos“ idėjai. Čia įkomponuotas ne tik tiesioginės saulės, bet ir jos sukurto vėjo bei vandens energijos pavertimas į elektros energiją, principas. Taigi pateikiu šia tema jau atliktus darbus, atsiliepimus ir vertinimus:

sukurta ,,Trijų dedamųjų koncepcija“ metmenys (viešai neskelbta);

publikuoti straipsniai ,,Energetinių sprendimų keliai Lietuvai“, ,,Kaip augmenijos ir gyvūnijos energetinius principus pritaikyti, kuriant planetos energetinį kūną?“, ,,Kapiliarinis energetinis „medis“ – gera proga globaliam Lietuvos proveržiui“, „Kapiliarinė energetika – kas tai?“, ,,Kapiliarinė energetika, pritaikius vibrokontūrą“ leidiniuose „Mokslas ir technika“, „Mokslo Lietuva“, „Lietuvos aidas“, „Mano būstas“ ir kitoje vietinėje spaudoje;

Lietuvos patentų biuro išduotas išradimo patentas ir jo patentavimas Europos patentų biure bei idėjos paskelbimas;

pagaminti demonstraciniai modeliai – maketai, parengta pristatymo medžiaga;

sulaukta autoritetingų mokslo atstovų vertinimų;

dalyvauta keliose tarptautinėse konferencijose ir respublikiniuose renginiuose, ,,Technostartas“ programoje;

kreiptasi į valdžios, mokslo, verslo atstovus ir jų institucijas.

Žinodamas dabarties ir mokslo istorijoje buvusią autoritetų konkurenciją ir turėdamas tam tikros idėjų apsaugos patirties, būdamas ne sisteminiu kūrėju, suvokiau, kad dažnai svarbesnių idėjų ir techninių sprendimų atrinkimas, pripažinimas, finansavimas, įgyvendinimas yra palankus tituluotiems didžiųjų valstybių autoritetams. Taigi, bandžiau ,,sukalti kuoliukus“, kad, plėtojant šią idėją, prioritetas būtų pripažintas šimtams, o gal tūkstančiams kūrėjų Lietuvoje.

 

Šių dienų viešame mokslo informacijos sraute dominuoja lazeriai, biotechnologijos, dirbtinis intelektas. Gal reikėtų svarbesnį prioritetą skirti energetikai? Stebina telkiamos milžiniškos pastangos užkariauti makro kosmosą ir mikro pasaulį, svetimas teritorijas, įsisavinant naudingų iškasenų gelmes, tačiau kitais veiksmais ar netikslingais sprendimais paliekant likimo valiai savo planetą. Apie tai grėsmingai praneša klimato atšilimas ir kaita dėl deginamo kuro. Kaip visa tai atlikti su kitokia energetika, kuri šildo, kaitina, vėdina, vėsina, gaivina? Galinga saule ir nesudėtingomis techninėmis priemonėmis sukurta biosintezės imitacijos ar bioenergetikos imitacijos energija. Pasiimkime, pasikvieskime, priglauskime ją. Tik neskatinkime išnaudoti, prijungti, užkariauti.

 

„Mokslo Lietuvos“ redakcija jau kelinti metai informuoja skaitytojus apie tauragiškio išradėjo Viktoro Jokubaičio idėjas. Kviečiame į šią diskusiją įsitraukti mūsų universitetų specialistus – mokslo centrų vadovus ir, kaip sako autorius, kitus „tituluotus autoritetus“. O gal jau turime sudėtingų energetikos sprendimų, tik nemokame jų įvertinti? Gal mums vis dar atrodo, kad didžiuosius atradimus kuria tik kitų valstybių atstovai?

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.