Lietuvos universitetų periodiniai leidiniai

„Mokslo Lietuvos“ redakciją pasiekė turiningi, puikios poligrafinės kokybės periodiniai leidiniai: Vilniaus universiteto „Spectrum“ ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto „SAPERE AUDE“. „Spectrum“ Nr. 1 (27) daugiausia dėmesio skirta biotechnologijų ir sveikatos apsaugos tematikai.

10 Universitet   periodiniai leidiniai
Universitetų periodiniai leidiniai. J. Jasaičio nuotr.

Apie tai rašoma straipsniuose: „Nuo meningokokinės infekcijos kenčiančiose šalyse vakcina tapo aukščiausiu prioritetu“, „Vilniaus universiteto mokslininkų darbai – Europos alergijos žemėlapyje“, „Alzheimerio ligą galima nutolinti nuolat užsiimant smegenis stimuliuojančia veikla“, „Vilniaus universiteto alumnas prisideda prie globalios problemos – aklumo mažinimo“.

 

Kiti straipsniai skirti bendrakultūriniam išprusimui ir profesiniam orientavimui. Sužinosite, kas skaitė pirmąsias spausdintas knygas Lietuvoje, kokias staigmenas pateikė 1931 m. potvynis, kaip savo profesinę veiklą galima paversti svajonių darbu. Leidinyje pateikti daug sakantys duomenys, kokias savęs motyvavimo strategijas taiko akademikai, mokytojai, darbininkai ir kitos profesinės grupės, kuo skiriasi dabartinės kartos ir ankstesnių kartų skaitymo įgūdžiai, kokie pavojai tyko, bandant apsiriboti tik trumpais tekstais. Straipsnių turinį sumaniai papildo išraiškingos iliustracijos.

 

Kaip ir dera technikos universitetui, VGTU pavasarinio leidinio (Nr. 3) viršelį puošia Tomo Mitkaus paveikslas, vaizduojantis Vilniaus įkūrėją su už jo stovinčiu Geležiniu Vilku.
Vilkas – gana šiuolaikiškas, jo sąnariai aprūpinti guoliais. Žurnalas skirtas tiek dabar studijuojantiems, tiek ir būsimiesiems studentams. Jo tematika – labai įvairi: nuo gana išsamių straipsnių apie ketvirtosios pramonės revoliucijos įtaką tiek gamybai, tiek studijoms iki komiksų rubrikos „VGTU mitai ir legendos“. Tik gal kiek abejotina, ar tikrai reikėjo net keliuose puslapiuose pateikti to paties prorektoriaus arba fakulteto dekanės nuotrauką, tarsi redaktoriai būtų pritrūkę medžiagos ir taip užpildę vieną kitą tuščią puslapį.

 

Skaitantieji šį žurnalo numerį sužinos apie VGTU mokslo darbus, jau plačiai žinomus pasaulyje, tarptautinius ryšius, atsakingų ES pareigūnų vizitus, naujas arba labai ryškiai atnaujintas studijų programas. Išryškinta labai svarbi šių studijų dalis – tarpdiscipliniškumas ir tarpkryptiškumas. Labai išsamiai papasakota apie buvusio VGTU rektoriaus (beje, ir vieno iš Lietuvos mokslininkų sąjungos kūrėjų, dabar mininčio jau 50 metų trunkančios profesinės veiklos jubiliejų) prof. Edmundo Zavadsko darbus. Leidinyje buvęs rektorius primena, kad netrukus po nepriklausomybės atkūrimo, 1990 m. spalio 30 d. Lietuvos Respublikos Seimas pripažino tuometinį VISI universitetu.

 

Būsimųjų studentų dėmesį prikaustys pasakojimai apie naujas finansinių technologijų studijas, apie VGTU absolventę „Boeing 737“ lėktuvo pilotę Liną Makalauskaitę, skrydžiuose jau praleidusią beveik 6 tūkst. valandų, apie VGTU doktorantę Jūratę Janutėnaitę-Bogdanienę, kuri tiki, kad naujų sprendimų radimas yra „tik laiko ir pastangų klausimas“, kad net ir klaida yra teigiamas dalykas, nes tyrėją daug ko išmoko.

Parengė Jonas Jasaitis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.