Parodos, skirtos Sąjūdžio 30-mečiui

Birželio 4 d. Seimo I rūmų Didžiajame kieme atidaryta fotomenininko Zino Kazėno nuotraukų paroda „Lietuva 1988–1991“, kurioje įamžintos akimirkos iš daugiau nei dviejų šimtų Sąjūdžio laikotarpio piketų, mitingų, akcijų.

Zino Kazeno nuotr.
Zino Kazėno nuotr.

Per trejus metus fotografas apsilankė 250 mitingų ir akcijų, vykusių Lietuvos miestuose ir miesteliuose, sukaupė daug medžiagos. Žymus Lietuvos fotografas, žurnalistas, menininkas Z. Kazėnas – Žurnalistų sąjungos narys, ilgametis „Minties“ leidyklos bendradarbis. Atgimimo metais, nuo 1988-ųjų – laisvai samdomas fotografas. 1988–1991 m. Z. Kazėnas buvo Sąjūdžio informacijos agentūros (SIA) fotografas. Surengė apie šimtą fotografijos parodų, pasakojančių apie nepriklausomybės įvykius ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse. Jo parodos eksponuotos Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Suomijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

 

Vitražo galerijoje (Seimo I rūmai) pristatoma fotografo Vytauto Daraškevičiaus fotografijų paroda „Į Laisvę. 1988–1991 m.“. Fotografas V. Daraškevičius prisimena: „1988 m. birželį prasidėjęs Sąjūdis įtraukė ir mane. Stengiausi nepraleisti nė vieno didesnio renginio, visur aktyviai fotografavau. Nebuvau oficialiosios spaudos atstovas, akreditacijų neturėjau, todėl į uždarus renginius patekdavau retai. Ne tai man buvo įdomiausia. Ir tuomet, ir dabar manau, kad didžiausia šio unikalaus judėjimo jėga buvo ne jo lyderiai, bet taip vieningai ir masiškai į jį įsitraukę Lietuvos žmonės. Tad daugiausia ir stengiausi fiksuoti nuotaikas, kurias tiesiog spinduliavo susirinkusiųjų veidai: nuostabą, ryžtą, viltį, džiaugsmą. Sąjūdžio renginių akimirkas fiksavau nuo jo pradžios iki pat 1991 m. rugsėjo. Medžiagos susikaupė gausybė.“ Paroda veiks iki birželio 29 d. Parengta pagal LR Seimo
pranešimą

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.