Seimo ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimo grupė pradėjo darbą

Kaip jau rašėme „Mokslo Lietuvos“ 10-ajame numeryje, LR Seime įkurta Laikinoji Seimo ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimo grupė. Jos įkūrimo iniciatorius ir pirmininkas – Seimo narys Lauras Stacevičius, nariai: Simonas Gentvilas, Arūnas Gumuliauskas, Eugenijus Jovaiša, Dainius Kepenis, Algimantas Kirkutis, Arvydas Nekrošius, Mindaugas Puidokas.

Gegužės 25 d. įvyko pirmasis šios grupės susitikimas su akademinės bendruomenės atstovais. Jame dalyvavo Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Juras Banys, Lietuvos mokslo tarybos Mokslo politikos ir analizės skyriaus vedėjas dr. Eugenijus Stumbrys, Lietuvos mokslininkų sąjungos tarybos nariai – prof. dr. Jonas Jasaitis, prof. dr. Vygintas Gontis, prof. habil. dr. Bronius Kaulakys, Lietuvos aukštųjų mokyklų profsąjungų susivienijimo (LAMPSS) tarybos narys KTU prof. dr. Sigitas Vaitkevičius ir kt.

11 Seime Lauras Stacevi Źius
Pirmas iš dešinės – Laikinosios grupės pirmininkas. Seimo narys Lauras Stacevičius.
J. Jasaičio nuotr.

Pirmajame susitikime akademinės bendruomenės atstovai pateikė mokslininkų padėties Lietuvoje vertinimus, kalbėjo apie labai skirtingai vertinamą universitetų tinklo pertvarką, akcentuodami itin daug prieštaringų minčių keliantį Lietuvos edukologijos universiteto uždarymą, mokslinės veiklos finansavimą, mokslininkų vaidmenį, kuriant ir įgyvendinant valstybės strategiją sudėtingų išbandymų laikotarpiu. Mokslininkai kėlė akademinio jaunimo pilietiškumo ugdymo, jo įtraukimo į mokslinę veiklą, emigracijos mažinimo ir efektyvios regioninės politikos kūrimo būtinybę.

11 Seime grup Ś
Pirmajame Seimo ir akademinės bendruomenės atstovų susitikime

Sutarta, kad grupės posėdžiai vyks ne rečiau kaip kartą per mėnesį. Juose rengiamasi svarstyti konkrečius pasiūlymus, kurie leistų stiprinti mokslininkų vaidmenį valstybėje, daug geriau informuoti visuomenę apie mokslo pasiekimus, pradėti konstruktyvų dialogą tarp mokslininkų ir valdžios institucijų atstovų. Laikinoji Seimo grupė atveria mokslininkams naujas galimybes operatyviai ir tiesiogiai informuoti Seimą apie iškilusias naujas problemas, kartu ieškoti tinkamiausių sprendimų.

Parengė Jonas Jasaitis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.