K R E I P I M A S I S Į ŠVIETIMO, MOKSLO IR KULTŪROS VISUOMENĘ

Lietuvos edukologijos universiteto Taryba, neturėdama kitos išeities ir vykdydama LR Seime priimtus nutarimus dėl LEU ir VDU susijungimo, 2018 m. birželio 25 d. priėmė nutarimą pripažinti nebereikalingu Lietuvos edukologijos universiteto patikėjimo teise valdomą valstybės nekilnojamąjį turtą ir sutiko perduoti jį Turto bankui valdyti ir juo disponuoti.

2 Freska forumas
Freska „Forumas“. Autorius – dailininkas Valerijus Zubriakovas. LEU alumnų nuotr.

Į šio turto sąrašą nutarimo 1.1 p. yra įtrauktas ir LEU centrinių rūmų pastatas, kuriame, be administracinių ir kitų patalpų, yra įrengtos ir vertingos vardinės auditorijos, kaip antai habilituotos mokslų daktarės Meilės Lukšienės vardo auditorija – muziejus su šeimos biblioteka, antropologo profesoriaus Antano Poškos vardo auditorija su bareljefu, rektoriaus profesoriaus Albino Liaugmino, rektoriaus profesoriaus Jono Laužiko, profesoriaus Vlado Rajecko vardinės ir kitos auditorijos, kai kurios iš jų su vertingais atminimo ženklais. Centrinių rūmų pastatą jungiančioje su Laboratoriniu korpusu dalyje yra dailininko V. Zubriakovo1983 m. nutapyta unikali freska „Forumas“, kuri savo apimtimi ir kokybe yra svarbus reiškinys Lietuvos dailės istorijoje.

 

Kultūros paveldo departamentas yra pavedęs LEU Centrinius rūmus ir jame esančius intelektualiai vertingus daiktus įtraukti į saugotinų objektų sąrašą. Tačiau toks skubotas LEU Tarybos nutarimas dėl pastato perdavimo Turto bankui leidžia manyti, kad minėtų intelektualinio paveldo vertybių, kol Kultūros paveldo departamente bus parengti ir patvirtinti išsamūs jų aprašai, gali ir nebelikti, nes bankas numato Centrinių rūmų pastatui skelbti pardavimo aukcioną.

 

Prašome švietimo, mokslo ir kultūros plačiosios visuomenės atstovų išreikšti viešai savo nuomonę apie dabartiniuose LEU Centriniuose rūmuose esančias intelektualines vertybes, apie jų, kaip neskaidomos visumos, išsaugojimą ir ypač paveldą, susijusį su daktarės Meilės Lukšienės ir kitų Lietuvos iškilių asmenybių vardu bei unikalios freskos „Forumas“ išsaugojimu. Savo nuomonę prašome pranešti ir LEU alumnams.

 

Pagarbiai

LEU Alumnų draugijos ryšiams su visuomene atstovas prof. Antanas Kiveris

Kontaktams: antanas.kiveris@leu.lt, tel. (8 687) 74 415.

 

2018-06-27 Nr. 27

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.