Kuriamas kultūrinių ir kūrybinių inovacijų kompetencijos centras

Kaune siekiama įkurti vieną pirmųjų Lietuvoje ir Baltijos šalyse kultūrinių ir kūrybinių inovacijų kompetencijos centrų, kuriame aukščiausio lygio tyrimus vykdys Europos ir pasaulio mokslininkai, bus teikiamos specializuotos paslaugos, veiks eksperimentinės tyrimų laboratorijos ir kooperuoto bendradarbiavimo erdvės.

14 VDU Jurate Tutlyte Jono Petronio nuotr
VDU docentė Jūratė Tutlytė. Jono Petronio
nuotr.

Viena iš centro projekto autorių Vytauto Didžiojo universiteto Menotyros katedros docentė Jūratė Tutlytė pasakoja, kad steigiama institucija siekia tapti aktyviu skleidžiamos kompetencijos centru – plėtoti ir skatinti tarptautinį kultūrinių ir kūrybinių industrijų mokslinių tyrimų potencialą, vykdyti aukščiausio lygio mokslinius tyrimus, mokymus ir ekspertizę. Planuojama apimti svarbiausius žinių ir kompetencijų perdavimo etapus: ne tik tyrimus, bet ir veiklos modelių testavimą, simuliacijas, eksperimentinių erdvių, laboratorijų kūrimą ir kt.

Doc. J. Tutlytės teigimu, centre bus atliekami daugiaplaniai kultūros ir kūrybos lauko tyrimai, persidengimai ir persiliejimai su kitais sektoriais bei sritimis, vartotojo dalyvavimo ir į(si)traukimo tyrimai, bus modeliuojami nauji scenarijai ir ateities kryptys: „Čia bus kuriamos sąlygos inovacijoms atsirasti. Veiks hibridinės laboratorijos, skirtos netipiškiems mokslo ir meno eksperimentams, idėjų auginimui, modeliavimui ir simuliavimui.“

 

Steigiant centrą, remiamasi analogiškų įstaigų pavyzdžiais pasaulyje – institucijų, kuriose jungiasi kultūra, technologijos, menai, verslas ir kuriami inovatyvūs produktai bei paslaugos. Pasak projekto autorių, tokie centrai tampa reikšmingais mokslo ir žinių skleidėjais bei politikos formuotojais. Kaune centras veiktų kaip atvira laboratorija, į kurios veiklą būtų įtraukti įvairių sričių mokslininkai, menininkai, kultūros institucijos, verslo atstovai, vartotojai, bendruomenės. Anot doc. J. Tutlytės, kuriamas centras yra vienas pirmųjų tokio tipo žinių ir kompetencijos centrų Baltijos šalyse. Tokie centrai paplitę JAV, D. Britanijoje, Australijoje. Projekte aktyviai dalyvauja ne tik Lietuvos mokslininkai iš VDU ir Kauno technologijos universiteto, bet ir užsienio tyrėjai. Milano politechnikos universiteto atstovai dalinasi sukaupta patirtimi dizaino, architektūros ir kitose srityse, padeda pritaikyti Kauno erdves centro reikmėms.

Europos Parlamento duomenimis, kultūros ir kūrybinių industrijų sektorius šiandien stipriai prisideda prie ekonomikos plėtros – jis sudaro net 11,2 proc. visų privačių įmonių ir 7,5 proc. visų darbuotojų. Tyrimai rodo, kad Europoje šiame sektoriuje dirba kur kas daugiau 15–29 m. amžiaus žmonių nei bet kuriame kitame ekonomikos sektoriuje. Tai sudaro net 19,1 proc. visų darbo vietų jaunimo gretose.

 

Atsižvelgiant į šias tendencijas, toks centras yra labai reikalingas Lietuvai, ypač todėl, kad mūsų kultūros institucijos neretai stokoja komunikacinių ir kitų kompetencijų, tarptautiškumo. Numatoma organizuoti mokymus, skirtus įvairių įgūdžių tobulinimui, padėti kurti verslo modelius ir komunikacijos strategijas, tarpininkauti jiems surandant partnerius. Planuojama, kad vienas iš centro padalinių – Posthumanistinės futurologijos skyrius, bus skirtas menu paremtiems moksliniams tyrimams ir eksperimentams – netipiškoms tarpdisciplininėms partnerystėms tarp skirtingų mokslo laukų, pavyzdžiui, neuromokslų, kosmologijos, biotechnologijų ir socialinių bei humanitarinių mokslų ir menų. „Norime, kad centras būtų atviras visomis prasmėmis – kad jis įgalintų nestandartinės minties raidą, meno, kultūros ir tiksliųjų mokslų bei technologijų jungtis. Tai jungtys, kuriose gimsta sprogimai – būtent to sprogimo ir tikimės“, – pasakoja doc. J. Tutlytė. Ji teigia, kad šiandien pergyvename kultūrinį ir technologinį posūkį, kuris verčia iš esmės permąstyti santykius tarp žmogaus, naujų technologijų, mokslo ir kūrybos.

Tai yra pirmas kartas, kai tokio pobūdžio institucija, humanitarinių ir socialinių mokslų kompetencijos centras, laimi Europos Komisijos paramą. Centro steigimas finansuojamas pagal Europos tyrimų ir inovacijų programą „Horizon 2020“. Institucijos įkūrimo projektą parengė VDU, KTU ir Milano politechnikos universiteto mokslininkai.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.